Warzywa z woka z kluskami z tortilli

 Poniższy przepis to świetny pomysł na błyskawiczny, pożywny obiad pełen warzyw. Stopień ostrości sosu można z łatwością dostosować do własnego gustu. Jeśłi chcemy, by danie miało więcej sosu, podwajamy jego ilość. Bardzo polecam! Przepis na podstawie MarhurasRecipe.com .


4 tortille pszenne*
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
6 pieczarek
4 liście kapusty pekińskiej

sos:
ok. 1/2 szklanki dobrego keczupu
1-2 łyżeczki ostrego sosu chili
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
olej do smażenia

1. Papryki kroimy w paski, marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Obraną cebulę kroimy w grube pióra, pieczarki - w plastry, liście kapusty pekińskiej - w paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy.

Tortille kroimy na  pół a następnie w paski.

Z podanych składników przygotowujemy sos.

2. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć, mieszając, obie papryki z marchewką. Następnie dodać cebulę, czosnek i pieczarki. Gdy cebula będzie szklista, dodać kapustę pekińska i zalać całość sosem. Wymieszać, po czym dodać tortille. 

Całość dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażyć razem jeszcze 2-3 minuty, by tortille nasiąkły sosem. Podawać gorące.

* Madhura używa indyjskich placków chapati, jednak tortille były dla mnie bardziej dostępne

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu