Warzywa z woka z kluskami z tortilli
Poniższy przepis to świetny pomysł na błyskawiczny,
pożywny obiad pełen warzyw. Stopień ostrości sosu można z łatwością dostosować
do własnego gustu. Jeśłi chcemy, by danie miało więcej sosu, podwajamy jego
ilość. Bardzo polecam! Przepis na podstawie MarhurasRecipe.com .
4 tortille pszenne*
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
6 pieczarek
4 liście kapusty pekińskiej
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
6 pieczarek
4 liście kapusty pekińskiej
sos:
ok. 1/2 szklanki dobrego keczupu
1-2 łyżeczki ostrego sosu chili
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
ok. 1/2 szklanki dobrego keczupu
1-2 łyżeczki ostrego sosu chili
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
1. Papryki kroimy w paski, marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Obraną cebulę kroimy w grube pióra, pieczarki - w plastry, liście kapusty pekińskiej - w paski. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Tortille kroimy na pół a następnie w paski.
Z podanych składników przygotowujemy sos.
2. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Podsmażyć, mieszając, obie papryki z marchewką. Następnie dodać cebulę, czosnek i pieczarki. Gdy cebula będzie szklista, dodać kapustę pekińska i zalać całość sosem. Wymieszać, po czym dodać tortille.
Całość dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku
świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażyć razem jeszcze 2-3 minuty, by tortille
nasiąkły sosem. Podawać gorące.
* Madhura używa indyjskich placków chapati, jednak tortille były dla mnie bardziej dostępne
Komentarze
Prześlij komentarz