Ciasto drożdżowe tradycyjne. Babka drożdżowa.
Jest w cieście
drożdżowym coś, co się kojarzy z domem dziecinnym, z ciepłem i bezpieczeństwem.
Kawałek ciasta i kakao lub mleko mają w sobie coś prawdziwie kojącego.
Oczywiście, z kawą jest równie dobre. Ciasto drożdżowe można upiec w
dowolnej formie - a podłużnych keksówkach, w prostokątnej blaszce, w tortownicy
lub w formie na babkę. Wówczas ładnie wygląda, gdy się ją polukruje. Przepis
rodzinny połączony ze wskazówkami z książki "Kuchnia Neli" Anieli
Rubinstein.
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
1,5 szklanki ciepłego mleka
120 g masła
3 całe jajka rozm. M + 3 żółtka (temperatura
pokojowa, nie wprost z lodówki)
1 szklanka cukru
1 szklanka rodzynek
1/2 łyżeczki soli
ew. skórka cytrynowa lub pomarańczowa
ok. 1 kg mąki
1 jajko+1 łyżeczka cukru+ 1 łyżka wody do
posmarowania ciasta
masło i kasza manna do wysypania formy do pieczenia
1. Drożdże rozpuścić w 1/2 ciepłego mleka wraz z
łyżką cukru i taką ilością mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić
do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż drożdże
"ruszą".
2. Dodać jajka oraz żółtka, pozostały cukier,
rodzynki, sól oraz masło rozpuszczone w pozostałej połowie ciepłego
mleka. Mieszając, dodawać resztę mąki. Wyrobić na gładkie, elastyczne
ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki, lecz nie za dużo, by ciasto nie
wyszło twarde. Ostateczna ilość mąki zależy od rodzaju użytej mąki i jej
wilgotności. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny w ciepłym
miejscu, przykryte ściereczką by nie obeschło.
3. Dzielimy wyrośnięte ciasto na 2 części. Każdą z
nich dzielimy ponownie na 2 części. Z każdej części rolujemy w dłoniach wałek o
długości naszej formy do pieczenia. Dwa z tych wałków skręcamy dookoła siebie
(jakbyśmy pletli warkocz z 2 pasm), końce sklejamy. Umieszczamy w wysmarowanej
masłem i wysypanej kaszą manną formie do pieczenia. Ciasto znacznie wyrasta,
więc na tym etapie nie powinno zajmować więcej, niż 1/2 formy.
Identycznie postępujemy z dwoma pozostałymi wałkami
ciasta.
Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem
rozmąconym z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką wody, pozostawiamy do wyrośnięcia
na 1 i 1/2 godziny w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką by nie obeschło.
(Tak zaplecione ciasto można umieścić zarówno w
formie podłużnej, prostokątnej oraz w tortownicy. Ciasto do formy babkowej
formujemy w jeden wałek)
4. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.
przez 25-30 minut, aż wierzch będzie rumiany a patyczek wbity w ciasto będzie
suchy.
Z tej ilości wychodzą dwie podłużne formy
keksówki rozm. 30 cm x 10 cm.
Komentarze
Prześlij komentarz