Turecki sos pomidorowo maślany
Choć dzisiejszy przepis ma rodowód
turecki, nie oznacza to, by tego sosu można było używać wyłącznie do dań kuchni
tureckiej czy arabskiej. To po prostu smaczny sos pomidorowy o wszechstronnym
zastosowaniu: do mięs, drobiu, makaronów – jednym słowem, do czego chcecie.
Przepis na podstawie Ye-mek.net
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
¼ łyżeczki tymianku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Jeśli używamy świeżych pomidorów lub pomidorów w całości z puszki, blendujemy je najpierw. Passata nadaj się od razu do użycia i ja osobiście najchętniej korzystam z tej właśnie opcji.
W rondlu roztapiamy masło. Gdy będzie lekko rumiane, wlewamy passatę lub zblendowane pomidory. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Gotujemy sos na małym ogniu, aż część wody odparuje i sos trochę zgęstnieje (do preferowanej przez nas gęstości). Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i/lub pieprzem.
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
¼ łyżeczki tymianku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Jeśli używamy świeżych pomidorów lub pomidorów w całości z puszki, blendujemy je najpierw. Passata nadaj się od razu do użycia i ja osobiście najchętniej korzystam z tej właśnie opcji.
W rondlu roztapiamy masło. Gdy będzie lekko rumiane, wlewamy passatę lub zblendowane pomidory. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Gotujemy sos na małym ogniu, aż część wody odparuje i sos trochę zgęstnieje (do preferowanej przez nas gęstości). Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i/lub pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz