Turecki sos pomidorowo maślany

Choć dzisiejszy przepis ma rodowód turecki, nie oznacza to, by tego sosu można było używać wyłącznie do dań kuchni tureckiej czy arabskiej. To po prostu smaczny sos pomidorowy o wszechstronnym zastosowaniu: do mięs, drobiu, makaronów – jednym słowem, do czego chcecie. Przepis na podstawie Ye-mek.net


5 pomidorów, 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów w kawałkach lub  całości
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
¼ łyżeczki tymianku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
 
Jeśli używamy świeżych pomidorów lub pomidorów w całości z puszki, blendujemy je najpierw. Passata nadaj się od razu do użycia i ja osobiście najchętniej korzystam z tej właśnie opcji.
W rondlu roztapiamy masło. Gdy będzie lekko rumiane, wlewamy passatę lub zblendowane pomidory. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Gotujemy sos na małym ogniu, aż część wody odparuje i sos trochę zgęstnieje (do preferowanej przez nas gęstości). Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i/lub pieprzem. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu