Domowy serek homogenizowany

Zrobienie domowego serka homogenizowanego jest ogromnie proste i szybkie. Ponieważ przy każdym przepisie na wyroby domowe podkreślam ich przewagę nad kupnymi :) , nie będę się po raz kolejny nad tym rozwodzić, by Was nie zanudzać. Mam także wrażenie, że co raz więcej osób zwraca uwagę na jakość produktów spożywczych, co jest bardzo pozytywne. Tym razem powiem zatem jedynie, że naprawdę warto pewne rzeczy zrobić samemu, zwłaszcza, kiedy są tak bezproblemowe, jak ten serek. Przy wykonaniu samodzielnym serka homogenizowanego mamy wpływ nie tylko na brak niepożądanych składników w postaci konserwantów, zagęszczaczy, barwników etc, lecz także na jego smak oraz słodkość. Jak dla mnie kupne serki są zdecydowanie przesłodzone. Do gotowego serka można dodać rodzynki, dowolne owoce, miód, muesli - co tylko lubimy, lub zrezygnować z jakichkolwiek dodatków smakowych, pozostawiając serek w stanie naturalnym. 


275 g sera białego półtłustego
200 g
jogurtu naturalnego (należy zwrócić uwagę na skład jogurtu i wybrać taki, który nie ma sztucznych zagęstników czy konserwantów, bo wówczas robienie z niego serka traci sens)
2 łyżki cukru pudru

Ser pokruszyć i utrzeć wraz z jogurtem naturalnym w malakserze (lub blenderem), aż całość osiągnie idealnie gładką konsystencję.
Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu