Chiński sos słodko kwaśny
Warto mieć pod ręką swój
przepis na sos słodko-kwaśny, ponieważ dzięki niemu w kilka chwil możemy
wyczarować pyszny posiłek. Kurczak? Ryba? Warzywa? Ryż? Wszystko to będzie
świetnie smakowało z jego dodatkiem. Wystarczy podsmażyć w woku lub na patelni
wybrane mięso, dodać ulubione warzywa oraz sos. Gotowe! Przepis na
podstawie DaringGourmet.
½ czerwonej papryki –
pokrojonej w drobniutką kostkę
3 plastry ananasa z puszki –
pokrojonego w drobniutką kostkę
1 szklanka soku ananasowego
(świeżego soku z butelki lub soku z kartonu. Nie chodzi tutaj o słodki syrop, w
którym pływają ananasy w puszcze)
¾ szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki białego octu
winnego
2 łyżki sosu sojowego
Szczypta chili
Zagęszczenie: 1 łyżka mąki
ziemniaczanej rozmieszany w 2 łyżkach wody
Przygotowujemy sos: wszystkie
składniki, oprócz zagęszczenia, umieszczamy w rondlu/garnku. Gotujemy 3-5
minut, po czym wlewamy zagęszczenie. Gotujemy jeszcze minutę.
Gotowy sos można przelać do
słoika i zawekować lub po ostudzeniu przechowywać przez kilka dni w lodówce.
* Ponieważ keczup ma wpływ na smak sosu, użyjcie produktu
dobrej jakości, takiego, który lubicie najbardziej i odpowiada Wam smakiem.
Kolor keczupu nada również kolor sosowi. Jeśli chcecie, by sos miał
restauracyjny, intensywnie czerwony kolor, można dodać odrobinę czerwonego
barwnika spożywczego. Ja nie dodawałam dodatkowych barwników. Tutaj znajdziecie
przepis, jak zrobić pyszny domowy keczup (klik).
Na zdjęciu
kurczak z sosem słodko kwaśnym
Komentarze
Prześlij komentarz