Najlepszy sos barbecue wg Gordona Ramsaya. Szybki sos bbq.

To zdecydowanie najsmaczniejszy i najszybszy w przygotowaniu sos barbecue, jaki do tej pory robiłam. Bogaty w smaku, z tą charakterystyczną nutą dymnej wędzonki, która nadaje smak potrawom. Idealnie karmelizuje się podczas zapiekania. Znakomicie pasuje do mięs, drobiu czy ryb, równie dobrze sprawdzi się na kanapkach. Przepis wg. Gordona Ramsaya




sos barbecue wg Gordona Ramsaya:

1 duża cebula
2-4 duże ząbki czosnku
2 czubate łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka octu winnego
2/3 szklanki dobrej jakości keczupu*
2 łyżki sosu Worcester
1/2 łyżeczki soli (do smaku)

oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Na niedużej patelni podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę z obranym, drobno posiekanym czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, aż cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i smażymy jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy ocet, keczup i sos Worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).

Gotowy sos możemy przelać do słoika i pasteryzować. 
Bez pasteryzacji przechowujemy sos w lodowce do 2 tygodni.



* Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu