Najlepszy sos barbecue wg Gordona Ramsaya. Szybki sos bbq.
To zdecydowanie najsmaczniejszy i najszybszy w przygotowaniu sos
barbecue, jaki do tej pory robiłam. Bogaty w smaku, z tą charakterystyczną nutą
dymnej wędzonki, która nadaje smak potrawom. Idealnie karmelizuje się podczas
zapiekania. Znakomicie pasuje do mięs, drobiu czy ryb, równie dobrze sprawdzi
się na kanapkach. Przepis wg. Gordona Ramsaya.
sos barbecue wg Gordona Ramsaya:
1 duża cebula
2-4 duże ząbki czosnku
2 czubate łyżki
brązowego cukru
1 łyżeczka wędzonej
papryki
1 łyżka octu winnego
2/3 szklanki dobrej
jakości keczupu*
2 łyżki sosu Worcester
1/2 łyżeczki soli (do
smaku)
oliwa z oliwek lub olej
do smażenia
Na niedużej patelni
podsmażamy obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulę z obranym, drobno
posiekanym czosnkiem, aż będzie złota. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, aż
cukier zacznie się karmelizować. Następnie dodajemy wędzoną paprykę i smażymy
jeszcze kilka chwil, mieszając. Pilnujemy, by nie przypalić karmelu. Wlewamy
ocet, keczup i sos Worcester. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż sos
zgęstnieje (do pożądanej przez nas gęstości).
Gotowy sos możemy
przelać do słoika i pasteryzować.
Bez pasteryzacji
przechowujemy sos w lodowce do 2 tygodni.
* Ponieważ keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości -
takiego, który nam smakuje.
Komentarze
Prześlij komentarz