Sos BBQ Jamiego Olivera. Żeberka w sosie BBQ. Łopatka/karkówka BBQ
Wcześniej prezentowałam Wam na blogu przepis na sos BBQ wg Gordona Ramsaya - jest świetny. Ale to przepis Jamiego Oliviera (Gordon by był oburzony, ha ha!) robi
ostatnio u nas furorę, ponieważ smakowo jest strzałem w dziesiątkę. Wraz z
marynatą do mięsa stanowi wymarzoną kompozycję smakową, idealną do każdego
rodzaju mięsa.
1 kg żeberek wieprzowych
1 kg żeberek wieprzowych
marynata:
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego - lekko
utłuczonego w moździerzu
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie
kminek)
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego
pieprzu
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
sos:
200 ml dobrego keczupu*
100 ml klarownego soku jabłkowego
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka whisky
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki sosu worcester
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
ew. trochę sosu chili lub Tabasco, jeśli
sos ma być pikantny
1.Mięso nacieramy marynatą. mięso można zamarynować również
wcześniej, i przechowywać je w marynacie do 12 godzin - w lodówce.
2. Składniki na sos umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy,
mieszając, by się dobrze połączyły, a sos trochę zgęstniał.
3. Mięso (żeberkami do dołu) umieszczamy w żaroodpornym
naczyniu do zapiekania, posiadającym pokrywę. Zalewamy mięso 3/4 sosu i
pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. przez 2 godziny.
Po tym czasie odkrywamy pokrywę i
smarujemy wierzch mięsa, pieczemy bez przykrycia 20 minut. Smarujemy powtórnie
reszta sosu i pieczemy bez przykrycia kolejne 10-20 minut (w zależności od
miękkości mięsa, co sprawdzamy wbijając czubek ostrego noża w najgrubszą
część).
W ten sam sposób można przygotować inne
mięso, np. łopatkę czy karkówkę
- pieczemy je w sosie aż będzie miękkie (podobny czas i temperatura), w
całości, plastrach lub kawałkach, bez smarowania wierzchu.
Łopatka wieprzowa
pieczona w plastrach.
* Użyjcie smacznego keczupu, który
lubicie, ponieważ ma on kluczowy wpływ na smak sosu.
Komentarze
Prześlij komentarz