Sos BBQ Jamiego Olivera. Żeberka w sosie BBQ. Łopatka/karkówka BBQ

Wcześniej prezentowałam Wam na blogu przepis na sos BBQ wg Gordona Ramsaya - jest świetny. Ale to przepis Jamiego Oliviera (Gordon by był oburzony, ha ha!) robi ostatnio u nas furorę, ponieważ smakowo jest strzałem w dziesiątkę. Wraz z marynatą do mięsa stanowi wymarzoną kompozycję smakową, idealną do każdego rodzaju mięsa.



1 kg żeberek wieprzowych

marynata:
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego - lekko utłuczonego w moździerzu
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

sos:
200 ml dobrego keczupu*
100 ml klarownego soku jabłkowego
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka whisky
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki sosu worcester
1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
ew. trochę sosu chili lub Tabasco, jeśli sos ma być pikantny

1.Mięso nacieramy marynatą. mięso można zamarynować również wcześniej, i przechowywać je w marynacie do 12 godzin - w lodówce.
2. Składniki na sos umieszczamy w rondelku. Zagotowujemy, mieszając, by się dobrze połączyły, a sos trochę zgęstniał.
3. Mięso (żeberkami do dołu) umieszczamy w żaroodpornym naczyniu do zapiekania, posiadającym pokrywę. Zalewamy  mięso 3/4 sosu i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st. przez 2 godziny.
Po tym czasie odkrywamy pokrywę i smarujemy wierzch mięsa, pieczemy bez przykrycia 20 minut. Smarujemy powtórnie reszta sosu i pieczemy bez przykrycia kolejne 10-20 minut (w zależności od miękkości mięsa, co sprawdzamy wbijając czubek ostrego noża w najgrubszą część).





W ten sam sposób można przygotować inne mięso, np. łopatkę czy karkówkę - pieczemy je w sosie aż będzie miękkie (podobny czas i temperatura), w całości, plastrach lub kawałkach, bez smarowania wierzchu.





Łopatka wieprzowa pieczona w plastrach.

* Użyjcie smacznego keczupu, który lubicie, ponieważ ma on kluczowy wpływ na smak sosu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu