"Pastella" czyli klasyczna jajeczna pasta do pieczywa

Powstanie pasty inspirowane było pytaniem jednej ze znajomych. Nie próbowałam stworzyć dokładnej imitacji Pastelli - tu jest wersja bez konserwantów i innych tajemniczych składników ;-)



ser żółty - równowartość objętościowa jajek
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki majonezu

Jajka ugotować na twardo.
Ser żółty i ugotowane jajka zetrzeć na drobnej tarce.
Dodać przeciśnięty mały ząbek czosnku.
Dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać.
Doprawić do smaku pieprzem cayenne ( jak dla mnie 1/3 łyżeczki) i solą.
Wymieszać.

Podawać z pieczywem. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu