Grillowany łosoś z bazyliowymi ziemniakami

To danie to jeden ze smaków, jakie przywiozłam z tegorocznego urlopu (a przywiozłam ich sporo!). Miałam okazję jeść je w Edynburgu i już po pierwszym kęsie wiedziałam, że koniecznie chcę wprowadzić je na stałe do naszego jadłospisu. Jak to często bywa, siła tkwi w prostocie. Składników jest zaledwie kilka, a wszystkie smaki się idealnie uzupełniają. Prosto, szybko i pysznie.


surowy filet z łososia (ilość uzależniona od apetytu jedzących)
olej, sól, świeżo mielony czarny pieprz

ziemniaki - używamy albo młodych małych ziemniaków (wówczas możemy ugotować je bez obierania) lub twardej odmiany ziemniaków do pieczenia lub do sałatek (wówczas naturalnie je obieramy); chodzi o to, by ziemniaki zachowały kształt i nie rozsypały się podczas gotowania

1 por - ogólnie objętościowo ok. o połowę mniej, niż ziemniaków

cytryna - do podania

sos bazyliowy:
100 ml oleju lub oliwa z oliwek
1 garść listków świeżej bazylii
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

1. Ziemniaki dokładnie czyścimy (młode) lub obieramy i kroimy w duże kawałki (w zależności od wielkości ziemniaka). Gotujemy w osolonej widzie, aż będą miękkie. Gdy ziemniaki są już prawie gotowe, dodajemy do garnka ukośnie pokrojonego w krążki pora. Przykrywamy garnek na 1 minutę, po czym całość odcedzamy. 

W czasie, gdy ziemniaki się gotują, przygotowujemy rybę i sos.

2. Łososia nacieramy łyżeczką oleju, oprószamy delikatnie solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej z obu stron na złoto. Możemy także upiec go w piekarniku.

Za pomocą blendera ucieramy olej wraz czosnkiem i  ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ugotowane ziemniaki wraz z blanszowanym porem polewamy sosem bazyliowym, delikatnie mieszamy.

Podajemy wraz z łososiem i cząstkami cytryny. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu