Klopsiki z bazyliowym pesto


Dziś zielone bazyliowe pesto odegra rolę dodatku do klopsików. Smacznie, prosto i szybko. Czy Wam także Pesto kojarzy się ze słońcem i ciepłą pogodą? :)



500 g mielonego mięsa wieprzowo wołowego (można naturalnie użyć tylko jednego rodzaju mięsa)
½ cebuli – obranej, startej na tarce
2 ząbki czosnku – obranego, przeciśniętego
3 namoczone w wodzie kromki chleba - najlepiej ciemnego, lub 1,5 bułki kajzerki
2 małe jajka
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu (lub więcej, do smaku)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki drobno startego parmezanu
2 łyżeczki pesto z bazylii
sól  - do smaku, mięso powinno mieć wyrazisty smak
mąka pszenna do obtoczenia

4 łyżki pesto z bazylii
olej/oliwa do smażenia
parmezan do posypania

1. Przygotowujemy klopsiki: mięso mielone mieszamy z jajkiem, odciśniętych chlebem (bułką), cebulą, czosnkiem, parmezanem, pesto i przyprawami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - masa powinna być wyrazista. Dokładnie wyrabiamy masę. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie z obu stron na złoto.

2. Gdy klopsiki będą już gotowe, dodajemy na patelnię pesto i dwie łyżki wody. Mieszamy i przykrywamy patelnię pokrywką. Zmniejszamy płomień i podduszamy klopsiki kilka minut.
Oprószamy parmezanem, podajemy z ryżem lub pieczywem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu