Klopsiki z bazyliowym pesto
Dziś zielone bazyliowe pesto odegra rolę
dodatku do klopsików. Smacznie, prosto i szybko. Czy Wam także Pesto kojarzy
się ze słońcem i ciepłą pogodą? :)
500 g mielonego mięsa wieprzowo wołowego (można naturalnie użyć tylko jednego rodzaju mięsa)
½ cebuli – obranej, startej na tarce
2 ząbki czosnku – obranego,
przeciśniętego
3 namoczone w wodzie kromki chleba -
najlepiej ciemnego, lub 1,5 bułki kajzerki
2 małe jajka
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
(lub więcej, do smaku)
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżki drobno startego parmezanu
2 łyżeczki pesto z bazylii
sól - do smaku, mięso powinno mieć
wyrazisty smak
mąka pszenna do obtoczenia
4 łyżki pesto z bazylii
olej/oliwa do smażenia
parmezan do posypania
1. Przygotowujemy klopsiki: mięso mielone mieszamy z jajkiem,
odciśniętych chlebem (bułką), cebulą, czosnkiem, parmezanem, pesto i
przyprawami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - masa powinna być wyrazista.
Dokładnie wyrabiamy masę. Odstawiamy masę na 5 minut. Jeśli po tym czasie jest
zbyt luźna, możemy dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Z masy formujemy klopsiki,
które obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju/oliwie z obu stron na
złoto.
2. Gdy klopsiki będą już gotowe, dodajemy na patelnię pesto i
dwie łyżki wody. Mieszamy i przykrywamy patelnię pokrywką. Zmniejszamy płomień
i podduszamy klopsiki kilka minut.
Oprószamy parmezanem, podajemy z ryżem
lub pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz