Jak formować bułeczki?
Bez
względu na to, czy pieczemy słodkie bułeczki, czy wytrawne, jeśli chcemy nadać
im równomierny, okrągły kształt, metoda postępowania jest ta sama.
Ciasto
dzielimy na kawałki o równej wielkości. Możemy to zrobić „na oko”, dzieląc
całość np. na 4 równe części, a potem każdy kawałek na kolejne 3 jednakowe
części, lub posłużyć się wagą kuchenną.
Z
każdego kawałka ciasta formujemy w dłoni placuszek. Następnie zaginamy po
odrobinie boki placuszka do środka. Postękujemy tak, aż cały brzeg będzie
zawinięty do wewnątrz. Ściskamy miejsce złączenia palcami, by dobrze się
sklepiło, po czym toczymy tak przygotowana bułeczkę w dwóch dłoniach, jak
kulkę.
Następnie
każdą bułeczkę układamy złączeniem do dołu, na wyłożonej papierem blasze do
pieczenia lub w formie, by wyrosła. Jeśli nie chcemy, by bułeczki podczas
pieczenia się połączyły, zachowujemy miedzy nimi ok. 5 cm odstępu.
Witam. Czy mogę prosić o umieszczenie przepisu na precle? Były pyszne, a niestety nie zapisałam go sobie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę! Pozdrawiam :) https://passionfruitprzepisy.blogspot.com/2020/01/precle.html
Usuń