Jak formować bułeczki?


Bez względu na to, czy pieczemy słodkie bułeczki, czy wytrawne, jeśli chcemy nadać im równomierny, okrągły kształt, metoda postępowania jest ta sama.
Ciasto dzielimy na kawałki o równej wielkości. Możemy to zrobić „na oko”, dzieląc całość np. na 4 równe części, a potem każdy kawałek na kolejne 3 jednakowe części, lub posłużyć się wagą kuchenną.


Z każdego kawałka ciasta formujemy w dłoni placuszek. Następnie zaginamy po odrobinie boki placuszka do środka. Postękujemy tak, aż cały brzeg będzie zawinięty do wewnątrz. Ściskamy miejsce złączenia palcami, by dobrze się sklepiło, po czym toczymy tak przygotowana bułeczkę w dwóch dłoniach, jak kulkę.
Następnie każdą bułeczkę układamy złączeniem do dołu, na wyłożonej papierem blasze do pieczenia lub w formie, by wyrosła. Jeśli nie chcemy, by bułeczki podczas pieczenia się połączyły, zachowujemy miedzy nimi ok. 5 cm odstępu.



Komentarze

  1. Witam. Czy mogę prosić o umieszczenie przepisu na precle? Były pyszne, a niestety nie zapisałam go sobie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę! Pozdrawiam :) https://passionfruitprzepisy.blogspot.com/2020/01/precle.html

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu