Kiełbasa w sosie curry

Nie wiem, jak u Was, ale u mnie od wczoraj pada. "Pada" to mało powiedziane -  po prostu leje. Pogoda bardziej przypomina listopad, niż czerwiec. Kiedy jest tak ponuro i smutno, lubię przygotować coś szybkiego i pysznego do jedzenia, a potem zwinąć się wieczorem pod kocem z dobrą książką. Przedstawiam zatem sposób na odmienienie "zwykłej" kiełbasy i zamienienie jej w smaczne i ciekawe danie - w aromatycznym sosie curry.  ( Nie mylić z również bardzo pyszną Currywurst)

Kiełbasa
1 cebula
1 łyżeczka curry
100 ml gęstej śmietany
100 ml wody
1 łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku


Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę pokropić w plastry lub pół plastry. Zrumienić razem na niewielkiej ilości oleju.
Dodać łyżeczkę curry, wymieszać i chwilę razem smażyć.
Wlać na patelnię 100 ml wody.

W 100 ml gęstej śmietany rozmieszać łyżeczkę mąki. Dodać śmietanę do kiełbasy, wymieszać, chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Miłośnicy czosnku mogą także dodać mały ząbek.
Podawać z ziemniakami lub świeżym pieczywem. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu