Kiełbasa w sosie curry
Nie wiem, jak u Was, ale u mnie od wczoraj pada. "Pada" to mało powiedziane - po prostu leje. Pogoda bardziej przypomina listopad, niż czerwiec. Kiedy jest tak ponuro i smutno, lubię przygotować coś szybkiego i pysznego do jedzenia, a potem zwinąć się wieczorem pod kocem z dobrą książką. Przedstawiam zatem sposób na odmienienie "zwykłej" kiełbasy i zamienienie jej w smaczne i ciekawe danie - w aromatycznym sosie curry. ( Nie mylić z również bardzo pyszną Currywurst)
Kiełbasa
1 cebula
1 łyżeczka curry
100 ml gęstej śmietany
100 ml wody
1 łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
Kiełbasę pokroić w plastry. Cebulę pokropić w plastry
lub pół plastry. Zrumienić razem na niewielkiej ilości oleju.
Dodać łyżeczkę curry, wymieszać i chwilę razem
smażyć.
Wlać na patelnię 100 ml wody.
W 100 ml gęstej śmietany rozmieszać łyżeczkę mąki.
Dodać śmietanę do kiełbasy, wymieszać, chwilę gotować, aż sos zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem do smaku. Miłośnicy czosnku mogą także dodać mały ząbek.
Podawać z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz