Orzeszki cynamonowe
Dzisiejszy przepis to orzeszki w słodkiej, cynamonowej otoczce. Jest to ciekawa odmiana od zazwyczaj spotykanych słonych orzeszków, którą możemy bardzo łatwo wykonać sami. Takie orzeszki przyjemnie będzie pochrupać samemu bądź postawić je na stole podczas przyjęcia. Jeśli lubicie natomiast sprawiać bliskim słodkie podarunki, cynamonowe orzeszki sprawdzą się w tej roli znakomicie. Wystarczy porcję orzeszków zapakować np. przezroczystą folię (celofan) i przewiązać ozdobnie wstążeczką. Pomysł znaleziony u FireflyTales.
300g orzeszków ziemnych
łuskanych nie solonych (najlepiej nie smażonych, lecz prażonych, by
były mniej tłuste)
1 białko jajka (żółtko w tym
przepisie nie będzie potrzebne)
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (lub 1/2 saszetki cukru waniliowego)
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1. Białko ubijamy lekko
widelcem wraz z ekstraktem/cukrem waniliowym. Nie chodzi o ubicie go na sztywno
- wystarczy, by zamieniło się w piankę.
Wsypujemy orzeszki i
dokładnie mieszamy.
2. Cukier mieszamy dokładnie z
cynamonem i solą. Wsypujemy całość do miski z orzeszkami i bardzo dokładnie
mieszamy, by wszystkie orzeszki pokryły się cynamonowym cukrem.
3. Orzeszki wykładamy równą,
cienką warstwą na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Suszymy w piekarniku
nagrzanym do 125 st. C przez 1 godzinę. Odstawiamy orzeszki do wystygnięcia po
czym kruszymy w dłoniach i przekładamy do miseczki.
Komentarze
Prześlij komentarz