Pieczony łosoś z pesto i pomidorami
Pieczenie w folii to proste i genialne rozwiązanie - dzięki trzem składnikom uzyskujemy pyszne połączenie smaków w stylu włoskim. Oczywiście, zamiast łososia możemy użyć każdej innej ryby, zwłaszcza ryb o zwartym mięsie. To danie, które robi się samo, do tego w zaledwie kilka chwil. Bardzo polecam! Pomysł na podstawie CookingClassy.
filety łososia (lub innej ryby)
pesto
pomidorki koktajlowe lub zwykłe małe pomidory (wówczas po 1 na
porcję)
sok z cytryny
ostra papryka chili w płatkach
oliwa z oliwek
folia aluminiowa
Porcję oczyszczonej
ryby układamy na kawałku mocnej folii aluminiowej. Skrapiamy cytryną i
smarujemy pesto. Na wierzchu układamy kawałki pomidora, skrapiamy oliwą z
oliwek i oprószamy płatkami chili.
Brzegi folii aluminiowej zawijamy do góry, formując paczuszkę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez 20-25 minut. W
połowie czasu pieczenia otwieramy paczuszki, by pomidory się podpiekły i lekko
zarumieniły.
Możemy podać ze świeżym pieczywem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz