Pieczony łosoś z pesto i pomidorami

Pieczenie w folii to proste i genialne rozwiązanie - dzięki trzem składnikom uzyskujemy pyszne połączenie smaków w stylu włoskim. Oczywiście, zamiast łososia możemy użyć każdej innej ryby, zwłaszcza ryb o zwartym mięsie. To danie, które robi się samo, do tego w zaledwie kilka chwil. Bardzo polecam! Pomysł na podstawie CookingClassy.

filety łososia (lub innej ryby)

pesto

pomidorki koktajlowe lub zwykłe małe pomidory (wówczas po 1 na porcję)

 sok z cytryny

ostra papryka chili w płatkach

oliwa z oliwek

folia aluminiowa

 

Porcję oczyszczonej ryby układamy na kawałku mocnej folii aluminiowej. Skrapiamy cytryną i smarujemy pesto. Na wierzchu układamy kawałki pomidora, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy płatkami chili.

Brzegi folii aluminiowej zawijamy do góry, formując paczuszkę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez 20-25 minut. W połowie czasu pieczenia otwieramy paczuszki, by pomidory się podpiekły i lekko zarumieniły.

Możemy podać ze świeżym pieczywem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu