Łosoś w kremowym sosie koperkowym na tagliatelle

Lekko chrupkie kawałki łososia w kremowym sosie koperkowym, podane na makaronie tagliatelle to danie niezwykle smaczne, eleganckie, a przy tym bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga wielu składników ani szczególnych trudów czy umiejętności. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam!

400g filetu z łososia

mąka pszenna

300 ml śmietanki UHT 10% lub 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)

1 ząbek czosnku - obrany, przekrojony na pół

4 łyżki siekanego koperku

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

makaron tagliatelle (szerokie płaskie wstążki)

oliwa z oliwek do smażenia

masło

 

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.

2. Gdy się gotuje, przygotowujemy rybę: jeśli mamy filet ze skórą, zdejmujemy ją. Rybę kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem po czym obtaczamy lekko w mące. Smażymy na patelni, na dobrze rozgrzanej oliwie, ze wszystkich stron na złoto. Usmażoną rybę zdejmujemy z patelni.

3. Przygotowujemy sos: w rondlu roztapiamy 1 łyżkę masła, dodajemy 1 łyżkę mąki i robimy jasną zasmażkę. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy czosnek. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Wówczas  doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, by miał wyrazisty smak, oraz wsypujemy koperek. Mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty, zawsze możemy rozrzedzić go mlekiem.

4. Część sosu mieszamy z makaronem. Na talerzach układamy po porcji makaronu oraz ryby, skrapiamy pozostałym sosem. Dla dekoracji można posypać dodatkowym koperkiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu