Łosoś w kremowym sosie koperkowym na tagliatelle
Lekko chrupkie kawałki łososia w kremowym sosie koperkowym, podane na makaronie tagliatelle to danie niezwykle smaczne, eleganckie, a przy tym bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga wielu składników ani szczególnych trudów czy umiejętności. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam!
400g filetu z łososia
mąka pszenna
300 ml śmietanki UHT 10% lub 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
1 ząbek czosnku - obrany, przekrojony na pół
4 łyżki siekanego koperku
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
makaron tagliatelle (szerokie płaskie wstążki)
oliwa z oliwek do smażenia
masło
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.
2. Gdy się gotuje, przygotowujemy rybę: jeśli mamy filet ze skórą,
zdejmujemy ją. Rybę kroimy w dużą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem po czym
obtaczamy lekko w mące. Smażymy na patelni, na dobrze rozgrzanej oliwie, ze
wszystkich stron na złoto. Usmażoną rybę zdejmujemy z patelni.
3. Przygotowujemy sos: w rondlu roztapiamy 1 łyżkę masła, dodajemy 1
łyżkę mąki i robimy jasną zasmażkę. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy
czosnek. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Wówczas doprawiamy do smaku solą i
świeżo mielonym czarnym pieprzem, by miał wyrazisty smak, oraz wsypujemy
koperek. Mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty, zawsze możemy rozrzedzić go
mlekiem.
4. Część sosu mieszamy z makaronem. Na talerzach układamy po porcji makaronu oraz ryby, skrapiamy pozostałym sosem. Dla dekoracji można posypać dodatkowym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz