Domowa śmietana. Creme Fraiche.

 Zrobienie domowej śmietany creme fraiche jest ogromnie proste, a efektem jest naprawdę pyszna i gęsta śmietana. Bardzo polecam wszystkim fanom domowych wyrobów.

0,5 l śmietany 30% (używam UHT w kartoniku)
3 łyżki jogurtu naturalnego (można użyć kupnego lub własnej produkcji. Ważne, by nie miał sztucznych zagęstników.)

Śmietanę wymieszać dobrze z jogurtem (oba składniki w temperaturze pokojowej). Najlepiej zrobić to w naczyniu, w którym będziemy śmietanę przechowywać - ja używam półlitrowego słoika.

Wierzch słoika przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, który przymocowujemy za pomocą gumki recepturki. Ważne, by powietrze miało dostęp.

Śmietanę odstawiamy w ciepłe miejsce (czyli: w lecie - poza lodówką, w zimie - w pobliżu kaloryfera) na 24 godziny.

Po tym czasie śmietanę odstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny.
Śmietana jest gotowa, słoik można juz zamknąć za pomocą zakrętki.
Trwałość gotowego produktu to 1-2 tygodnie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu