Souvlaki, czyli szaszłyki po grecku
Souvlaki to popularna potrawa
grecka, przygotowywana z wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka w postaci
szaszłyka. Czasami używa się również ryb. Tak przygotowane mięso podawane jest
jako szaszłyk na talerzu, lub przekładane jest do chlebków typu pita. Samo
słowo "souvlaki' jest zdrobniała forma słowa "rożen" lub
"szpikulec". Najstarsze ślady tej metody przygotowywania żywności,
które odkryto na Santorini, pochodzą z XVII w p.n.e. Przepis na podstawie
KeefCooks.
500 g łopatki wieprzowej lub udźca jagnięcego
marynata:
skórka
i sok z jednej cytryny
5
łyżek oliwy
1
cebula, obrana, pokrojona w grube pióra
1/2
łyżeczki wędzonej papryki
1/2
łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/2
łyżeczki soli
1
łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1
łyżeczka tymianku
1
łyżeczka oregano
cebula
zielona
papryka
1.
Mięso pokroić w kostkę ok. 2,5 x 2,5 cm. Z podanych składników przygotować
marynatę. Mięso marynować min. 2 godziny, a najlepiej przez noc.
2.
Cebulę i paprykę pokroić w kawałki. Mięso wyjąć z marynaty, pozostawiając w
niej cebulę. Dodać do marynaty drugą cebulę, obraną i podobnie pokrojoną w
pióra, wymieszać. Formę do pieczenia lub blachę wyłożyć folią aluminiową. Na
folii ułożyć warstwę cebuli wraz z marynatą.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać nie za ciasno (ponieważ ściśnięte mięso
gorzej się piecze) naprzemiennie mięso,cebulę i paprykę. Gotowe szaszłyki
układać na warstwie cebuli.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 20-25 minut, aż mięso będzie
rumiane i po nakłuciu nie będzie puszczało soku.
Dobry wieczór
OdpowiedzUsuńGdzie znajdę wszystkie Pani przepisy z poprzedniego bloga?
Pozdrawiam Wiola
Dobry wieczór, Wiolu :) Wszystko będzie tutaj, muszę po prostu powstawiać przepisy, na co przy małym dziecku nie mam za dużo czasu :) , ale zrobię to. Jeśli na jakimś Ci szczególnie zależy, daj znać, a wstawię go/je w pierwszej kolejności :) Pozdrawiam!
UsuńWitam Panią, będę czekać na kolejne wpisy
OdpowiedzUsuńDziekuje i pozdrawiam
🌝