Souvlaki, czyli szaszłyki po grecku



Souvlaki to popularna potrawa grecka, przygotowywana z wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka w postaci szaszłyka. Czasami używa się również ryb. Tak przygotowane mięso podawane jest jako szaszłyk na talerzu, lub przekładane jest do chlebków typu pita. Samo słowo "souvlaki' jest zdrobniała forma słowa "rożen" lub "szpikulec".  Najstarsze ślady tej metody przygotowywania żywności, które odkryto na Santorini, pochodzą z XVII w p.n.e.  Przepis na podstawie KeefCooks. 




500 g łopatki wieprzowej lub udźca jagnięcego

marynata:
skórka i sok z jednej cytryny
5 łyżek oliwy
1 cebula, obrana, pokrojona w grube pióra
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano

cebula
zielona papryka

1. Mięso pokroić w kostkę ok. 2,5 x 2,5 cm. Z podanych składników przygotować marynatę. Mięso marynować min. 2 godziny, a najlepiej przez noc.

2. Cebulę i paprykę pokroić w kawałki. Mięso wyjąć z marynaty, pozostawiając w niej cebulę. Dodać do marynaty drugą cebulę, obraną i podobnie pokrojoną w pióra, wymieszać. Formę do pieczenia lub blachę wyłożyć folią aluminiową. Na folii ułożyć warstwę cebuli wraz z marynatą.


Na patyczki do szaszłyków nadziewać nie za ciasno (ponieważ ściśnięte mięso gorzej się piecze) naprzemiennie mięso,cebulę i paprykę. Gotowe szaszłyki układać na warstwie cebuli.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. C ok. 20-25 minut, aż mięso będzie rumiane i po nakłuciu nie będzie puszczało soku.

Komentarze

  1. Dobry wieczór
    Gdzie znajdę wszystkie Pani przepisy z poprzedniego bloga?
    Pozdrawiam Wiola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry wieczór, Wiolu :) Wszystko będzie tutaj, muszę po prostu powstawiać przepisy, na co przy małym dziecku nie mam za dużo czasu :) , ale zrobię to. Jeśli na jakimś Ci szczególnie zależy, daj znać, a wstawię go/je w pierwszej kolejności :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Witam Panią, będę czekać na kolejne wpisy
    Dziekuje i pozdrawiam
    🌝

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu