Lula Kebab

Lula kebab to potrawa wywodząca się z kuchni Bliskiego Wschodu i Kaukazu, znana i uwielbiana w wielu krajach, takich jak Turcja, Armenia czy Azerbejdżan. Nazwa „lula” oznacza po prostu „rurka,” co doskonale opisuje kształt tych soczystych, aromatycznych kebabów. Tradycyjnie przygotowuje się je z mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego, jednak wersja z wieprzowiny jest równie smaczna i świetnie wpisuje się w nasze lokalne smaki.

Dzięki dodatkowi przypraw, takich jak kumin czy wędzona papryka, lula kebab zyskuje charakterystyczny, głęboki aromat, który przenosi nas w podróż do orientalnych bazarów.



 

500g mielonego mięsa wołowego  lub wieprzowego z łopatki

1 średnia cebula – obrana, starta na tarce

2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę

2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki

1 łyżka bardzo drobno posiekanej natki kolendry

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

½ łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki  świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Szczypta sody oczyszczonej (kuchennej)

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

 

 

Mięso dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy na jednolitą masę Odstawiamy masę do lodówki na 30 minut.

Mokrymi dłońmi formujemy z masy podłużne kebaby, które smażymy na niewielkiej ilości oleju, lub na patelni grillowej, z obu stron na rumiano.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.