Lula Kebab
Lula kebab to potrawa wywodząca się z kuchni Bliskiego Wschodu i Kaukazu, znana i uwielbiana w wielu krajach, takich jak Turcja, Armenia czy Azerbejdżan. Nazwa „lula” oznacza po prostu „rurka,” co doskonale opisuje kształt tych soczystych, aromatycznych kebabów. Tradycyjnie przygotowuje się je z mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego, jednak wersja z wieprzowiny jest równie smaczna i świetnie wpisuje się w nasze lokalne smaki.
Dzięki dodatkowi przypraw, takich jak kumin czy wędzona papryka, lula kebab zyskuje charakterystyczny, głęboki aromat, który przenosi nas w podróż do orientalnych bazarów.
500g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego z łopatki
1 średnia cebula – obrana, starta na tarce
2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bardzo drobno posiekanej natki kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
½ łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Szczypta sody oczyszczonej (kuchennej)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
Mięso dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy na jednolitą masę Odstawiamy masę do lodówki na 30 minut.
Mokrymi dłońmi formujemy z masy podłużne kebaby, które smażymy na niewielkiej ilości oleju, lub na patelni grillowej, z obu stron na rumiano.
Komentarze
Prześlij komentarz