Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni meksykańskiej. Jej nazwa pochodzi od słowa queso, czyli ser, który od wieków jest podstawowym składnikiem tego dania. Tradycyjnie quesadille przygotowywano z kukurydzianych tortilli, a ich historia sięga czasów Azteków, którzy nadziewali placki różnymi składnikami i piekli je na rozgrzanych kamieniach. Współcześnie, szczególnie w wersji północnomeksykańskiej i amerykańskiej (Tex-Mex), quesadille często robi się z tortilli pszennej i wzbogaca o różne dodatki, jak kurczak, warzywa czy sosy.

W tej wersji soczyste kawałki kurczaka łączą się z kolorowymi warzywami i aromatycznymi przyprawami, a wszystko to spaja ciągnący się ser. Dodatek serka kremowego sprawia, że nadzienie jest wyjątkowo aksamitne, a wędzona papryka nadaje mu lekko dymny charakter.

To idealna przekąska na lunch, kolację czy spotkanie ze znajomymi – bo kto nie kocha chrupiących tortilli z dużą ilością sera? Spróbuj i poczuj smak Meksyku w swojej kuchni!

 


4 placki – tortille

Starty ser cheddar

Starty ser mozzarella

 

1 filet z piersi kurczaka – pokrojona w drobniutką kostkę

½ czerwonej papryki – pokrojonej w drobniutką kostkę

½ czerwonej cebuli – obranej, drobno posiekanej

1 mały ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę

4 łyżki kukurydzy z puszki

1 łyżeczka przyprawy gyros

½ łyżeczki wędzonej papryki

1 łyżka serka kremowego typu almette

Sól, świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie chili do smaku

 

Olej do smażenia

 

Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju rumienimy drobno pokrojonego kurczaka. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy wszystkie warzywa wraz z przyprawami. Kiedy cebula będzie szklista, ponownie dodajemy kurczaka i zdejmujemy patelnię z palniki. Dodajemy serek kremowy, mieszamy. Nadzienie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ewentualnie chili, jeśli danie ma być pikantne.

 

Połowę każdej tortilli posypujemy mieszanką obu startych serów. Nakładamy porcję nadzienia i posypujemy znowu serami. Składamy na pół.

Tak przygotowane tortille rumienimy na rozgrzanej, suchej (bez oleju) patelni z obu stron.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.