Glazurowana pieczona marchew z pasternakiem

Prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu, który łączy naturalną słodycz marchewki i pasternaku z lekką glazurą z cukru i przypraw. W zależności od preferencji, warzywa można pokroić w kostkę lub słupki, a ich pieczenie w piekarniku pozwala na wydobycie pełni smaku. Zdecydowanie warto starać się o popularyzację pasternaku w Polsce, bo to pyszne warzywo, które świetnie pasuje do różnych zastosowań: do pieczenia, do zup czy dań duszonych.

 


2 duże marchewki – obrane, pokrojone

Pasternak – w takiej samej ilości, jak marchewka – obrany, pokrojony

3 łyżeczki cukru

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oleju/oliwy

Szczypta cynamonu

Świeżo mielony czarny pieprz

 

Marchewkę i pasternak kroimy dowolnie: w kostkę, lub słupki. Ważne, żeby kawałki były podobnej wielkości i nie były za duże. Warzywa mieszamy w naczyniu do zapiekania z cukrem, sokiem z cytryny, olejem/oliwą i cynamonem. Oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Pieczemy w piekarniki rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut, aż warzywa będą rumiane.

 

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.