Glazurowana pieczona marchew z pasternakiem
Prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu, który łączy naturalną słodycz marchewki i pasternaku z lekką glazurą z cukru i przypraw. W zależności od preferencji, warzywa można pokroić w kostkę lub słupki, a ich pieczenie w piekarniku pozwala na wydobycie pełni smaku. Zdecydowanie warto starać się o popularyzację pasternaku w Polsce, bo to pyszne warzywo, które świetnie pasuje do różnych zastosowań: do pieczenia, do zup czy dań duszonych.
2 duże marchewki – obrane, pokrojone
Pasternak – w takiej samej ilości, jak marchewka – obrany, pokrojony
3 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju/oliwy
Szczypta cynamonu
Świeżo mielony czarny pieprz
Marchewkę i pasternak kroimy dowolnie: w kostkę, lub słupki. Ważne, żeby kawałki były podobnej wielkości i nie były za duże. Warzywa mieszamy w naczyniu do zapiekania z cukrem, sokiem z cytryny, olejem/oliwą i cynamonem. Oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pieczemy w piekarniki rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut, aż warzywa będą rumiane.
Komentarze
Prześlij komentarz