Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i chrupiącym boczkiem

To lekka, ale jednocześnie wyrazista propozycja, która zachwyca zarówno smakiem, jak i teksturą. Świeży szpinak i soczyste pomidorki koktajlowe tworzą delikatną bazę, podczas gdy chrupiący boczek i prażone ziarna słonecznika dodają niepowtarzalnego charakteru. To zaledwie kilka składników, ale każdy z nich pełni niezbędna rolę, tworząc wspaniałą kompozycję smakową. Ta sałatka to świetny wybór na szybki lunch lub lekką kolację. Pasuje także do dań z grilla, ale świetnie sprawdzi się tez na każdym innym stole. Przepis od mojej koleżanki Kasi.



100 g świeżego szpinaku – porwanego w dłoniach na mniejsze kawałki

100 g wędzonego boczku w plastrach – zrumienionego na suchej patelni z obu stron, pokrojonego w ok. 2 cm paski

Ok. 150 g pomidorków koktajlowych – przekrojonych na pół

159 g sera typu feta – pokrojonego w kostkę

Garść ziaren słonecznika – podprażonych na suchej patelni na lekko złoto

 

Sos:

3 łyżki majonezu

3 łyżki kwaśniej śmietany 12%

1 łyżeczka soku z cytryny

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

 

Składniki sałatki łączymy z sosem. Podajemy od razu. Wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.