Duszone bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia domowych obiadów – miękkie, soczyste kawałki karkówki duszone w aromatycznym sosie pełnym klasycznych przypraw. Ich sekret tkwi w długim, powolnym duszeniu, które sprawia, że mięso nabiera głębokiego smaku i rozpływa się w ustach. To danie świetnie komponuje się z klasycznym puree ziemniaczanym, ale równie dobrze smakuje z kaszą – zarówno białą (perłowa, mazurska), jak i bardziej wyrazistą kaszą gryczaną. To propozycja idealna na sycący, rozgrzewający posiłek, który smakuje pysznie również następnego dnia.
1,5-2 kg karkówki wieprzowej – pokrojonej w grubsze plastry
1 bardzo duża cebula – obrana, drobno posiekana
3-4 obrane, drobno posiekane ząbków
½ czerwonej papryki – pokrojonej w paski lub kostkę
½ marchewki – obranej, przekrojonej na pół
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mielonego kminku
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
Bulion drobiowy lub woda – do pokrycia mięsa
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
Mąka pszenna
olej
- Plastry mięsa oprószamy mąką. Krótko obsmażamy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron na złoto, najlepiej w tym naczyniu, w którym będziemy dusić mięso. Smażymy partiami. Usmażone mięso odkładamy na bok, i następnie rumienimy cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy przyprawy łyżkę mąki – mieszamy. Następnie dodajemy ponownie mięso oraz paprykę, i zalewamy całość bulionem/wodą, tak, by płyn pokrył mięso na ok. 1 cm powyżej, ale bez przesady, by nie powstała zupa. Zagotowujemy.
- Po zagotowaniu zmniejszamy płomień do minimum i dusimy mięso pod przykryciem ok. 90 minut, do całkowitej miękkości.
- Jeśli chcemy, by sos był gęściejszy, w kilku łyżkach zimnej wody mieszamy dokładnie1-2 łyżki mąki pszennej. Dodajemy do sosu i gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy według potrzeby do smaki solą i/lub pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz