Duszone bitki wieprzowe

Bitki wieprzowe to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia domowych obiadów – miękkie, soczyste kawałki karkówki duszone w aromatycznym sosie pełnym klasycznych przypraw. Ich sekret tkwi w długim, powolnym duszeniu, które sprawia, że mięso nabiera głębokiego smaku i rozpływa się w ustach. To danie świetnie komponuje się z klasycznym puree ziemniaczanym, ale równie dobrze smakuje z kaszą – zarówno białą (perłowa, mazurska), jak i bardziej wyrazistą kaszą gryczaną. To propozycja idealna na sycący, rozgrzewający posiłek, który smakuje pysznie również następnego dnia.

 


1,5-2 kg karkówki wieprzowej – pokrojonej w grubsze plastry

1 bardzo duża cebula – obrana, drobno posiekana

3-4 obrane, drobno posiekane ząbków

½ czerwonej papryki – pokrojonej w paski lub kostkę

½ marchewki – obranej, przekrojonej na pół

2 listki laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżka mielonego kminku

½ łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki pieprzu ziołowego

½ łyżeczki słodkiej papryki

Bulion drobiowy lub woda – do pokrycia mięsa

Sól i świeżo mielony czarny pieprz

Mąka pszenna

olej

 

  1. Plastry mięsa oprószamy mąką. Krótko obsmażamy na niedużej ilości rozgrzanego oleju, z obu stron na złoto, najlepiej w tym naczyniu, w którym będziemy dusić mięso. Smażymy partiami. Usmażone mięso odkładamy na bok, i następnie rumienimy cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy przyprawy łyżkę mąki – mieszamy. Następnie dodajemy ponownie mięso oraz paprykę, i zalewamy całość bulionem/wodą, tak, by płyn pokrył mięso na ok. 1 cm powyżej, ale bez przesady, by nie powstała zupa. Zagotowujemy.

  1. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień do minimum i dusimy mięso pod przykryciem ok. 90 minut, do całkowitej miękkości.

  1. Jeśli chcemy, by sos był gęściejszy, w kilku łyżkach zimnej wody mieszamy dokładnie1-2 łyżki mąki pszennej. Dodajemy do sosu i gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy według potrzeby do smaki solą i/lub pieprzem.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.