Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta to warzywo, które w wielu kuchniach Europy Środkowej odgrywa ważną rolę – od duszonej wersji serwowanej do mięs po lekkie, świeże surówki. Ta propozycja to klasyczna surówka z czerwonej kapusty, idealny dodatek do obiadu, który łączy w sobie chrupkość, lekką kwasowość i subtelną słodycz. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w prostym, ale kluczowym i troszkę pracochłonnym kroku – dokładnym ugniataniu kapusty z solą i cukrem, co sprawia, że staje się miękka, soczysta i pełna smaku. Świetnie komponuje się zarówno z mięsami, jak i daniami wegetariańskimi.


½ główki małej czerwonej kapusty – ok. pół kilo

2 łyżki cukru

1 łyżka soli

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżki octu z białego wina

½ małej cebuli – obranej, drobniutko posiekanej

1 mała marchewka – obrana, starta na tarce – duże oczka



Kapustę bardzo cienko i drobno szatkujemy. Następnie zakładamy rękawice lateksowe kuchenne (ważne, bo kapusta barwi dłonie), i bardzo dokładnie wygniatamy kapustę wraz z cukrem i solą. Wymaga to  ugniatania prze 5-10 minut, aż kapusta zmięknie i puści sok.

Wówczas dodajemy ocet, cebulę i marchewkę. Mieszamy i doprawiamy całość do smaku według potrzeb – cukrem, solą, pieprzem lub octem – kapusta powinna być słodko-kwaśna. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, by smaki  się połączyły.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney