Surówka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta to warzywo, które w wielu kuchniach Europy Środkowej odgrywa ważną rolę – od duszonej wersji serwowanej do mięs po lekkie, świeże surówki. Ta propozycja to klasyczna surówka z czerwonej kapusty, idealny dodatek do obiadu, który łączy w sobie chrupkość, lekką kwasowość i subtelną słodycz. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w prostym, ale kluczowym i troszkę pracochłonnym kroku – dokładnym ugniataniu kapusty z solą i cukrem, co sprawia, że staje się miękka, soczysta i pełna smaku. Świetnie komponuje się zarówno z mięsami, jak i daniami wegetariańskimi.
½ główki małej czerwonej kapusty – ok. pół kilo
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki octu z białego wina
½ małej cebuli – obranej, drobniutko posiekanej
1 mała marchewka – obrana, starta na tarce – duże oczka
Kapustę bardzo cienko i drobno szatkujemy. Następnie zakładamy rękawice lateksowe kuchenne (ważne, bo kapusta barwi dłonie), i bardzo dokładnie wygniatamy kapustę wraz z cukrem i solą. Wymaga to ugniatania prze 5-10 minut, aż kapusta zmięknie i puści sok.
Wówczas dodajemy ocet, cebulę i marchewkę. Mieszamy i doprawiamy całość do smaku według potrzeb – cukrem, solą, pieprzem lub octem – kapusta powinna być słodko-kwaśna. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, by smaki się połączyły.
Komentarze
Prześlij komentarz