Karmelizowane pieczone bataty na jogurcie

Karmelizowane bataty i klasyczne ziemniaki to duet, który łączy w sobie wszystko, co najlepsze – słodycz, aromatyczne przyprawy i aksamitny jogurtowy sos. To danie świetnie sprawdzi się jako samodzielna propozycja lub w towarzystwie jajka sadzonego, grillowanego kurczaka czy ryby. Proste składniki, intensywny smak i piękna prezentacja na talerzu – to przepis, do którego będziesz wracać z przyjemnością.


Bataty:

1 duży batat – obrany, pokrojony w słupki lub kostkę

1 łyżka miodu

2 łyżki oleju

½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

½ łyżeczki cynamonu

Sok z cytryny – do skropienia

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku


4 ziemniaki – porządnie wyszorowane (można wówczas nie obierać), przekrojone na pół

Sól, pieprz, papryka słodka


Jogurt:

200 g jogurtu typu greckiego

Malutki ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki siekanego koperku

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku


Pietruszka lub kolendra do posypania

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż da się je nakłóć czubkiem ostrego noża, ok.10-15 minut (zależnie od wielkości ziemniaka). Odcedzamy. 

2. Pokrojone bataty obtaczamy w przyprawach. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania – jedną warstwą. Ziemniaki oprószamy solą, pieprzem i czerwoną papryką.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 20 st. C ok. 20 minut, aż będą rumiane.

3. W międzyczasie przygotowujemy jogurt, mieszając wszystkie składniki.

Na dnie talerzy układamy po porcji jogurtu, na to wykładamy upieczone warzywa. Podajemy posypane siekaną natką pietruszki lub kolendry.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.