Karmelizowane pieczone bataty na jogurcie
Karmelizowane bataty i klasyczne ziemniaki to duet, który łączy w sobie wszystko, co najlepsze – słodycz, aromatyczne przyprawy i aksamitny jogurtowy sos. To danie świetnie sprawdzi się jako samodzielna propozycja lub w towarzystwie jajka sadzonego, grillowanego kurczaka czy ryby. Proste składniki, intensywny smak i piękna prezentacja na talerzu – to przepis, do którego będziesz wracać z przyjemnością.
Bataty:
1 duży batat – obrany, pokrojony w słupki lub kostkę
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
½ łyżeczki cynamonu
Sok z cytryny – do skropienia
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
4 ziemniaki – porządnie wyszorowane (można wówczas nie obierać), przekrojone na pół
Sól, pieprz, papryka słodka
Jogurt:
200 g jogurtu typu greckiego
Malutki ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki siekanego koperku
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Pietruszka lub kolendra do posypania
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż da się je nakłóć czubkiem ostrego noża, ok.10-15 minut (zależnie od wielkości ziemniaka). Odcedzamy.
2. Pokrojone bataty obtaczamy w przyprawach. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania – jedną warstwą. Ziemniaki oprószamy solą, pieprzem i czerwoną papryką.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 20 st. C ok. 20 minut, aż będą rumiane.
3. W międzyczasie przygotowujemy jogurt, mieszając wszystkie składniki.
Na dnie talerzy układamy po porcji jogurtu, na to wykładamy upieczone warzywa. Podajemy posypane siekaną natką pietruszki lub kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz