Duszona kiszona kapusta z boczkiem po czesku

czeskiej kuchni wszystko ma swoje miejsce – a jeśli na talerzu pojawia się soczysta pieczeń i miękkie knedliki, musi im towarzyszyć duszoná kyselá kapusta. To właśnie ona nadaje daniu charakterystyczny balans smakowy, łącząc delikatną słodycz z przyjemną kwasowością. Dzięki karmelizowanej cebuli, kminkowi i wędzonemu boczkowi kapusta nabiera głębi i staje się czymś więcej niż tylko dodatkiem – to pełnoprawny element kultowego Knedlo Vepřo Zelo. Przygotowanie tej kapusty jest proste,  kluczowe jest wyczucie proporcji – powinna być lekko słodka, wyraźnie kwaśna i aromatyczna. Długie duszenie wydobywa jej pełnię smaku, a dodatek mąki sprawia, że staje się aksamitna. Jest wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych lub z drobiu. Podana z ziemniakami i sadzonym jajkiem może również stanowić odrębne danie obiadowe. Na podstawie profilu na Instagram Martin Škoda oraz strony cooklikeczechs.com.


500 g kapusty kiszonej (400 g po odsączeniu, odsączony sok zachowujemy) – drobno posiekanej

1 cebula – obrana, drobno posiekana w kostkę

2 łyżki cukru

1 łyżka ziaren kminku

100 wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę

1 łyżka mąki

1 szklanka wody

1-2 łyżki octu z białego wina

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Ew. cukier, sól, ocet – do smaku

Olej lub smalec

 

1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę z cukrem. Mieszając, czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodajemy kminek i boczek. Nadal mieszając, czekamy, aż całość będzie złoto-brązowa. Dodajemy posiekana drobno kiszoną kapustę. Dokładnie mieszamy. Smażymy razem chwilę, co jakiś czas mieszając. Dodajemy mąkę – zmów całość mieszamy, i po chwili wlewamy wodę.


2. Kapustę dusimy na małym ogniu, po d przykryciem, aż zrobi się szklista, ok. 20 minut. Doprawiamy pieprzem i do smaku octem, i wg potrzeb solą/cukrem, lub dolewamy odrobinę zachowanego soku z kapusty, jeśli jest za mało kwaśna – dążymy do wyważonego słodko-kwaśnego smaku.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.