Duszona kiszona kapusta z boczkiem po czesku
W czeskiej kuchni wszystko ma swoje miejsce – a jeśli na talerzu pojawia się soczysta pieczeń i miękkie knedliki, musi im towarzyszyć duszoná kyselá kapusta. To właśnie ona nadaje daniu charakterystyczny balans smakowy, łącząc delikatną słodycz z przyjemną kwasowością. Dzięki karmelizowanej cebuli, kminkowi i wędzonemu boczkowi kapusta nabiera głębi i staje się czymś więcej niż tylko dodatkiem – to pełnoprawny element kultowego Knedlo Vepřo Zelo. Przygotowanie tej kapusty jest proste, kluczowe jest wyczucie proporcji – powinna być lekko słodka, wyraźnie kwaśna i aromatyczna. Długie duszenie wydobywa jej pełnię smaku, a dodatek mąki sprawia, że staje się aksamitna. Jest wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych lub z drobiu. Podana z ziemniakami i sadzonym jajkiem może również stanowić odrębne danie obiadowe. Na podstawie profilu na Instagram Martin Škoda oraz strony cooklikeczechs.com.
500 g kapusty kiszonej (400 g po odsączeniu, odsączony sok zachowujemy) – drobno posiekanej
1 cebula – obrana, drobno posiekana w kostkę
2 łyżki cukru
1 łyżka ziaren kminku
100 wędzonego boczku – pokrojonego w kostkę
1 łyżka mąki
1 szklanka wody
1-2 łyżki octu z białego wina
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Ew. cukier, sól, ocet – do smaku
Olej lub smalec
1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę z cukrem. Mieszając, czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Dodajemy kminek i boczek. Nadal mieszając, czekamy, aż całość będzie złoto-brązowa. Dodajemy posiekana drobno kiszoną kapustę. Dokładnie mieszamy. Smażymy razem chwilę, co jakiś czas mieszając. Dodajemy mąkę – zmów całość mieszamy, i po chwili wlewamy wodę.
2. Kapustę dusimy na małym ogniu, po d przykryciem, aż zrobi się szklista, ok. 20 minut. Doprawiamy pieprzem i do smaku octem, i wg potrzeb solą/cukrem, lub dolewamy odrobinę zachowanego soku z kapusty, jeśli jest za mało kwaśna – dążymy do wyważonego słodko-kwaśnego smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz