Gnocchi w sosie śmietanowym z szynką. Gnocchi alla panna


Jak w kilka chwil mieć na swoim stole posiłek, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja? Na przykład - właśnie tak. Przepis na podstawie chefkoch.de.




500g klusek gnocchi

1 cebula – obrana, posiekana w grubą kostkę
1 ząbek czosnku – obrany, posiekany
5-6 plastrów szynki – pokrojonej w paseczki lub w kostkę
100 ml śmietany UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
4 łyżki startego sera parmezan lub Grana Padano
2 łyżki siekanej drobno natki pietruszki
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
Oliwa z oliwek lub masło do smażenia

1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Na patelni lub w rondlu podsmażamy na oliwie lub maśle cebulę z czosnkiem i szynka. Gdy szynka będzie lekko rumiana, wlewamy śmietankę i wsypujemy parmezan. Dodajemy pietruszkę i doprawiamy sos do smaku sola i pierzem. Ugotowane gnocchi mieszamy z sosem.  Możemy podać posypane dodatkowym parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem  i pietruszką lub bazylią.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu