Gnocchi w sosie śmietanowym z szynką. Gnocchi alla panna
Jak w kilka chwil mieć na swoim stole
posiłek, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja? Na przykład - właśnie
tak. Przepis na podstawie chefkoch.de.
500g klusek gnocchi
1 cebula – obrana, posiekana w grubą
kostkę
1 ząbek czosnku – obrany, posiekany
5-6 plastrów szynki – pokrojonej w
paseczki lub w kostkę
100 ml śmietany UHT 12% (tzw. „słodkiej”
śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
4 łyżki startego sera parmezan lub Grana
Padano
2 łyżki siekanej drobno natki pietruszki
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do
smaku
Oliwa z oliwek lub masło do smażenia
1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na patelni lub w rondlu podsmażamy na oliwie lub maśle
cebulę z czosnkiem i szynka. Gdy szynka będzie lekko rumiana, wlewamy śmietankę
i wsypujemy parmezan. Dodajemy pietruszkę i doprawiamy sos do smaku sola i
pierzem. Ugotowane gnocchi mieszamy z sosem. Możemy podać posypane
dodatkowym parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pietruszką lub
bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz