Leczo z białą kiełbasą
Gdy warzywne, mocno paprykowe
leczo połączymy z białą kiełbasą, otrzymamy smaczny, pożywny posiłek, idealny
na chłodne jesienno- zimowe wieczory.
400- 500 g białej kiełbasy
2 czerwone papryki
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 pomidory
pieprz i sól do smaku
smalec lub olej do smażenia
Białą kiełbasę pokroić, zrumienić na patelni na
niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni.
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na plastry,
by otrzymać półksiężyce. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną
paprykę. Smażyć, aż cebula będzie szklista i lekko złota.
Wsypać przyprawy i wymieszać, po czym od razu dodać
obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Wymieszać, dodać wcześniej zrumienioną białą kiełbasę i dusić potrawę
na małym ogniu, aż pomidory zamienią się w sos a papryka będzie miękka. (Jeśli
pomidory są wyjątkowo mało soczyste, można dodać 2-3 łyżki soku pomidorowego
lub wody.) Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pierzem.
Podawać gorące, z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym
pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz