Leczo z białą kiełbasą

Gdy warzywne, mocno paprykowe leczo połączymy z białą kiełbasą, otrzymamy smaczny, pożywny posiłek, idealny na chłodne jesienno- zimowe wieczory.


400- 500 g białej kiełbasy

2 czerwone papryki
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 pomidory

pieprz i sól do smaku

smalec lub olej do smażenia

Białą kiełbasę pokroić, zrumienić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni.

Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na plastry, by otrzymać półksiężyce. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną paprykę. Smażyć, aż cebula będzie szklista i lekko złota.

Wsypać przyprawy i wymieszać, po czym od razu dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, dodać wcześniej zrumienioną białą kiełbasę i dusić potrawę na małym ogniu, aż pomidory zamienią się w sos a papryka będzie miękka. (Jeśli pomidory są wyjątkowo mało soczyste, można dodać 2-3 łyżki soku pomidorowego lub wody.) Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pierzem.

Podawać gorące, z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu