Kaszanka z cebulą i zasmażaną kapustą


Smażona kaszanka jest smacznym i szybkim daniem np. na śniadanie czy kolację. Jednak, jeśli podamy ją z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, będzie świetnym, pożywnym obiadem. Kwaśne smaki bardzo pasują do kaszanki - zamiast kapusty można połączyć ją także np. z prostą sałatką z kiszonych lub konserwowychogórków.

500 g dobrej jakości kaszanki

3-4 cebule
1 łyżeczka majeranku
czarny pieprz i sól do smaku

olej+ masło do smażenia

kapusta zasmażana:
500 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka kminku (w ziarnach)
czarny pieprz do smaku
250 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej

1. Kapustę odcisnąć z soku i posiekać.

W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyć obraną, posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy kapustę i przyprawy, chwilę smażymy, mieszając. 
Następnie podlewamy kapustę wodą,  po czym dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż kapusta zmięknie.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy. gotujemy, aż kapusta zgęstnieje. 


3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy obrane, posiekane w pióra cebule wraz z majerankiem, czarnym pieprzem i solą, aż będą złote. Zdejmujemy cebule z patelni, pozostawiając na niej olej.

Dodajemy na patelnię łyżkę masła. Następnie układamy na patelni obraną z osłonki, pokrojoną w grube plastry kaszankę. Oprószamy mielonym czarnym pieprzem i smażymy, aż będzie rumiana, po czym ostrożnie odwracamy plastry na drugą stronę. Układamy na kaszance usmażoną cebulę i smażymy całość, aż druga strona kaszanki będzie rumiana. 

Podajemy na gorąco, z kapustą i puree ziemniaczanym.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu