Kaszanka z cebulą i zasmażaną kapustą
Smażona kaszanka jest smacznym
i szybkim daniem np. na śniadanie czy kolację. Jednak, jeśli podamy ją z
ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną, będzie świetnym, pożywnym obiadem.
Kwaśne smaki bardzo pasują do kaszanki - zamiast kapusty można połączyć ją
także np. z prostą sałatką z kiszonych lub konserwowychogórków.
500 g dobrej jakości kaszanki
3-4 cebule
1 łyżeczka majeranku
czarny pieprz i sól do smaku
olej+ masło do smażenia
kapusta zasmażana:
500 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka kminku (w ziarnach)
czarny pieprz do smaku
250 ml wody
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1.
Kapustę odcisnąć z soku i posiekać.
W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyć obraną,
posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy kapustę i przyprawy, chwilę
smażymy, mieszając.
Następnie podlewamy kapustę wodą, po czym dusimy
pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, aż kapusta zmięknie.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy
zasmażkę. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy. gotujemy, aż kapusta
zgęstnieje.
3. Na
patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy obrane, posiekane w pióra
cebule wraz z majerankiem, czarnym pieprzem i solą, aż będą złote. Zdejmujemy
cebule z patelni, pozostawiając na niej olej.
Dodajemy na patelnię łyżkę masła. Następnie układamy
na patelni obraną z osłonki, pokrojoną w grube plastry kaszankę. Oprószamy
mielonym czarnym pieprzem i smażymy, aż będzie rumiana, po czym ostrożnie
odwracamy plastry na drugą stronę. Układamy na kaszance usmażoną cebulę i
smażymy całość, aż druga strona kaszanki będzie rumiana.
Podajemy na gorąco, z kapustą i puree ziemniaczanym.
Komentarze
Prześlij komentarz