Pierogi leniwe / kluski leniwe
Jeden z
niezapomnianych smaków mojego dzieciństwa - pierogi leniwe, zwane także
kluskami leniwymi. Nie zdawałam sobie sprawy, jak dalekich czasów sięgają
korzenie tej potrawy. Przepis z książki kucharskiej "Jak
gotować" Marii Disslowej z 1930r.
325 dag tłustego sera białego ( czyli jedna kostka
twarogu)
2 jajka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mąki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z
cukrem , solą i twarogiem. Dodać pianę z białek, wymieszać. Następnie dodać
tyle maki, by zagnieść miękkie, nie klejące się do dłoni ciasto. Będzie do tego
potrzeba ok. 1/2 - 3/4 szklanki mąki. Z mąką nie należy jednak
przesadzić, ponieważ kluski wyjdą zbyt twarde.
Ciasto podzielić na pół, z każdej połowy utoczyć wałeczek, z którego odcinać
ukośne kluski.
Kluski kłaść na wrzącą wodę, zamieszać, gotować 5 minut.
W rondelku lub na małej patelni rozpuścić 3 łyżki masła, wsypać 3-4 łyżki bułki
tartej i zezłocić. Kluski polać bułką z masłem i posypać
cukrem.
Z tej porcji wyszło mi 30 sporych klusek.
Komentarze
Prześlij komentarz