Omlet z pomidorami po chińsku
Pyszny sposób na urozmaicenie omletu w stylu chińskim: dodatek
pomidorów i aromatycznej bazylii. Bardzo lubimy chińską wersję z ryżem,
stanowi ona bowiem pyszny i bardzo pożywny posiłek.
4-6 jajek rozm. M
2 pomidory
kilka listków bazylii
1 łyżka sosu sojowego
sól do smaku
1 łyżka masła do smażenia
ew. 100 g ugotowanego ryżu
Na małej patelni rozgrzewamy masło.
Dodajemy dokładnie rozmieszane w miseczce jajka ze szczyptą soli. Na małym ogniu smażymy omlet, mieszając go kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie. Podważamy delikatnie brzegi omletu i przechylając ostrożnie patelnię w tę stronę, pozwalamy jajkom spłynąć w tym kierunku. Powtarzamy tę czynność dookoła omletu, by płynne jajka z wierzchu miały szansę znaleźć się na spodzie omletu. Omlet dzielimy łopatką na krzyż na 4 części, każdą część odwracamy na drugą stronę. Gdy się podsmaży (ale nie przesuszy), zdejmujemy z patelni.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy szybko pokrojone w duże kawałki pomidory, energicznie mieszając. Dodajemy porwane listki bazylii oraz usmażony omlet. Rozrywamy omlet dwoma widelcami na nieduże kawałki, skrapiamy 1 łyżką sosu sojowego i całość szybko mieszamy.
Zjadamy na gorąco sam, lub z ugotowanym wcześniej ryżem.
kilka listków bazylii
1 łyżka sosu sojowego
sól do smaku
1 łyżka masła do smażenia
ew. 100 g ugotowanego ryżu
Na małej patelni rozgrzewamy masło.
Dodajemy dokładnie rozmieszane w miseczce jajka ze szczyptą soli. Na małym ogniu smażymy omlet, mieszając go kilkakrotnie przez pierwszych kilka sekund. Dzięki temu omlet będzie bardziej puszysty. Kiedy jajka zaczną się ścinać, przerywamy mieszanie. Podważamy delikatnie brzegi omletu i przechylając ostrożnie patelnię w tę stronę, pozwalamy jajkom spłynąć w tym kierunku. Powtarzamy tę czynność dookoła omletu, by płynne jajka z wierzchu miały szansę znaleźć się na spodzie omletu. Omlet dzielimy łopatką na krzyż na 4 części, każdą część odwracamy na drugą stronę. Gdy się podsmaży (ale nie przesuszy), zdejmujemy z patelni.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy szybko pokrojone w duże kawałki pomidory, energicznie mieszając. Dodajemy porwane listki bazylii oraz usmażony omlet. Rozrywamy omlet dwoma widelcami na nieduże kawałki, skrapiamy 1 łyżką sosu sojowego i całość szybko mieszamy.
Zjadamy na gorąco sam, lub z ugotowanym wcześniej ryżem.
smaczne i to bardzo
OdpowiedzUsuńWojti, ogromnie się cieszę!
Usuń