Wędzony kurczak kanapkowy w sosie czosnkowym


Wędzony kurczak nie zawsze musi być jedzony w swej podstawowej postaci. Można z jego dodatkiem przygotowywać przeróżne sałatki bądź dodatki do pieczywa. Dziś proponuję wymieszanie go z wyrazistym sosem czosnkowym z koperkiem. Podajmy go na świeżym pieczywie, na grzankach lub wraz z mieszanką ulubionych sałat zawińmy w tortillę – będzie pysznie.




1 podudzie wędzone z kurczaka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka octu winnego
½ łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę
1-2 łyżki siekanego koperku
Sól i pieprz – do smaku

Mięso kurczaka zdejmujemy z kości i siekamy na malutkie kawałeczki.
Składniki sosu dokładnie mieszamy. Następnie mieszamy kurczaka z sosem (sosu dajemy tylko tyle, by uzyskać spójną pastę).  Możemy odstawić przed podaniem całość do lodówki na 20 minut, by smaki się połączyły.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu