Kopytka z sosem miodowym
Jeśli do tej pory jadaliście kopytka wyłącznie z sosami mięsnymi, warto
spróbować ich w słodkim wydaniu, ponieważ na słodko smakują równie wspaniale.
Miodowo cynamonowy sos pasuje do nich idealnie, tworząc danie, do którego z
pewnością będziecie chcieli częściej wracać. Jest to prosta w wykonaniu,
pożywna i smaczna propozycja obiadowa, która przypadnie do gustów zarówno
dorosłym, jak i dzieciom. Inspiracja: Robert Makłowicz.
masło + 1 łyżka oleju
do smażenia (olej zapobiega przypalaniu
się masła)
sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml słodkiej
śmietanki 10% lub 12%
3-4 łyżki miodu
wielokwiatowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Przygotowujemy kopytka (do tego dania świetnie
nadają się również kopytka pozostałe z wcześniejszego obiadu) lub gotujemy
gotowe kopytka zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie odcedzone kopytka
smażymy na maśle z dodatkiem 1 łyżki oleju, aż będą lekko złote. Nie rumienimy
ich za mocno, aby nie zrobiły się twarde.
2. W międzyczasie
przygotowujemy sos.
W rondelku roztapiamy
masło. Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, aby uzyskać jasną zasmażkę. Następnie,
ciągle mieszając, wlewamy zimną śmietankę (wlanie zimnej śmietany zapobiega powstawaniu grudek w sosie).
Dodajemy cynamon i miód do smaku. Gotujemy na małym ogniu ok.2-3 minuty,
mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podsmażone kopytka
podajemy polane sosem. Danie dla dekoracji można oprószyć na talerzu cynamonem.
Komentarze
Prześlij komentarz