Kopytka z sosem miodowym

Jeśli do tej pory jadaliście kopytka wyłącznie z sosami mięsnymi, warto spróbować ich w słodkim wydaniu, ponieważ na słodko smakują równie wspaniale. Miodowo cynamonowy sos pasuje do nich idealnie, tworząc danie, do którego z pewnością będziecie chcieli częściej wracać. Jest to prosta w wykonaniu, pożywna i smaczna propozycja obiadowa, która przypadnie do gustów zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Inspiracja: Robert Makłowicz.



500 g kopytek, domowej roboty lub kupnych

masło + 1 łyżka oleju do smażenia (olej zapobiega przypalaniu się masła)


sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml słodkiej śmietanki 10% lub 12%
3-4 łyżki miodu wielokwiatowego
1/2 łyżeczki cynamonu


1. Przygotowujemy kopytka (do tego dania świetnie nadają się również kopytka pozostałe z wcześniejszego obiadu) lub gotujemy gotowe kopytka zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie odcedzone kopytka smażymy na maśle z dodatkiem 1 łyżki oleju, aż będą lekko złote. Nie rumienimy ich za mocno, aby nie zrobiły się twarde.

2. W międzyczasie przygotowujemy sos.
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, aby uzyskać jasną zasmażkę. Następnie, ciągle mieszając, wlewamy zimną śmietankę (wlanie zimnej śmietany zapobiega powstawaniu grudek w sosie). Dodajemy cynamon i miód do smaku. Gotujemy na małym ogniu ok.2-3 minuty, mieszając, aż sos zgęstnieje. 

Podsmażone kopytka podajemy polane sosem. Danie dla dekoracji można oprószyć na talerzu cynamonem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu