Papryka w jogurcie
Dzisiejsza propozycja to klasyczna
turecka przystawka, którą można jeść z chlebkiem lawasz czy pita, lub
podać jako dodatek do dania głównego.
1 duża papryka czerwona
2/3 szklanki gęstego jogurtu typu
greckiego lub bałkańskiego
1 ząbek czosnku - obrany
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do
smaku
Olej do smażenia
Siekana kolendra lub pietruszka do
posypania
+2 łyżeczki masła i ½ łyżeczki słodkiej
papryki w proszku
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i
kroimy w nieduże kawałki. Podsmażamy na odrobinie oleju na zwykłej patelni lub
na patelni grillowej, aż papryka lekko zmieni kolor i się przyrumieni.
W międzyczasie mieszamy jogurt z
przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Paprykę układamy na półmisku, na niej
układamy jogurt.
Na małej patelni lub w rondelku
roztapiamy masło, dodajemy paprykę; mieszamy. Masłem paprykowym skrapiamy
jogurt na papryce, po czyn posypujemy całość natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz