Papryka w jogurcie


Dzisiejsza propozycja to klasyczna turecka przystawka, którą można jeść z chlebkiem  lawasz czy pita, lub podać jako dodatek do dania głównego.


1 duża papryka czerwona
2/3 szklanki gęstego jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
1 ząbek czosnku - obrany
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
Olej do smażenia
Siekana kolendra lub pietruszka do posypania

+2 łyżeczki masła i ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w nieduże kawałki. Podsmażamy na odrobinie oleju na zwykłej patelni lub na patelni grillowej, aż papryka lekko zmieni kolor i się przyrumieni.
W międzyczasie mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Paprykę układamy na półmisku, na niej układamy jogurt.

Na małej patelni lub w rondelku roztapiamy masło, dodajemy paprykę; mieszamy. Masłem paprykowym skrapiamy jogurt na papryce, po czyn posypujemy całość natką pietruszki.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu