"Nutella". Krem orzechowo - czekoladowy.


Jak smakuje ten krem? Jak nutella. A nawet - lepiej. Sklepowa nutella może się schować. Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki. Po prostu pyszna! Ze względu na jej smak, idealną konsystencję oraz szybkość i łatwość przygotowania stwierdziłam, że z kupną rozstaję się na stałe. Zachęcam do spróbowania, bo naprawdę warto! :)

100 g orzechów laskowych
100 g czekolady
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżki golden syrup (lub miodu wielokwiatowego) 

Orzechy uprażyć na gorącej patelni, mieszając. Dzięki temu da się z nich zdjąć skórkę, która by nadała kremowi gorzkiego smaku. Aby zdjąć z podprażonych orzechów skórkę, wystarczy zawinąć je w papierowy ręcznik lub czysta ściereczkę kuchenna i pocierać.

Orzechy ucierać w malakserze przez 8 minut. Najpierw będą się stopniowo rozkruszać, a w końcowej fazie ucierania powstanie z nich oleisty mus.

Czekoladę połamać na kawałki i dodać do mleka. Razem z 3 łyżkami golden syrup ( lub miodu) podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita.

Ciepłą masę wlać do musu orzechowego i ucierać malakserem przez 2 minuty, do połączenia się składników.

Domową "nutellę" przelać do słoiczków, zakręcić je i odstawić do zastygnięcia. Otwartą nutellę przechowywać w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu