"Nutella". Krem orzechowo - czekoladowy.
Jak smakuje ten krem? Jak nutella. A nawet - lepiej.
Sklepowa nutella może się schować. Przepis znalazłam na blogu Moje
wypieki. Po prostu pyszna! Ze względu na jej smak, idealną konsystencję oraz
szybkość i łatwość przygotowania stwierdziłam, że z kupną rozstaję się na
stałe. Zachęcam do spróbowania, bo naprawdę warto! :)
100 g orzechów
laskowych
100 g czekolady
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżki golden syrup (lub miodu wielokwiatowego)
Orzechy uprażyć na gorącej patelni, mieszając. Dzięki temu da się z nich zdjąć
skórkę, która by nadała kremowi gorzkiego smaku. Aby zdjąć z podprażonych orzechów skórkę, wystarczy zawinąć je w papierowy
ręcznik lub czysta ściereczkę kuchenna i pocierać.
Orzechy ucierać w malakserze przez 8 minut. Najpierw będą się stopniowo rozkruszać, a w końcowej fazie ucierania powstanie
z nich oleisty mus.
Czekoladę połamać na kawałki i dodać do mleka. Razem z 3 łyżkami golden syrup (
lub miodu) podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i masa będzie jednolita.
Ciepłą masę wlać do musu orzechowego i ucierać malakserem przez 2 minuty, do
połączenia się składników.
Domową "nutellę" przelać do słoiczków, zakręcić je i odstawić do zastygnięcia. Otwartą
nutellę przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz