Grzanki z pastą z avocado i fety oraz jajkiem sadzonym


Pasta z avocado oraz fety to pyszna propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie. Delikatne avocado podkręcamy świeżością soku z limonki, a równowagi smakowej dodaje całości lekko słony ser typu feta. Pastę w zależności od upodobań możemy podać na grzankach lub na świeżym pieczywie. Do tego jajko sadzone - i jest idealnie.


na 4 kanapki:
1 avocado
ser typu feta - ilość zbliżona objętościowo do ilości avocado
1 -2 łyżki soku z limonki  (lub ewentualnie lub cytryny)
dodatkowo:
4 kromki pieczywa
4 jajka + masło do smażenia

Avocado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i obieramy ze skórki- z dojrzałego owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia owocu. Następnie rozgniatamy je widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki oraz fetę - mieszamy dokładnie na jednolitą pastę. Smak powinien być intensywnie cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego avocado.

Na niewielkiej ilości masła smażymy jajka sadzone. Pieczywo podpiekamy w tosterze. Pastę nakładamy na grzanki, na których układamy usmażone jajka.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu