Grzanki z pastą z avocado i fety oraz jajkiem sadzonym
Pasta z avocado oraz fety to pyszna propozycja na szybkie i zdrowe
śniadanie. Delikatne avocado podkręcamy świeżością soku z limonki, a równowagi
smakowej dodaje całości lekko słony ser typu feta. Pastę w zależności od
upodobań możemy podać na grzankach lub na świeżym pieczywie. Do tego jajko
sadzone - i jest idealnie.
na 4 kanapki:
1
avocado
ser
typu feta - ilość zbliżona objętościowo do ilości avocado
1
-2 łyżki soku z limonki (lub ewentualnie lub cytryny)
dodatkowo:4 kromki pieczywa
4 jajka + masło do smażenia
Avocado
kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i obieramy ze skórki- z dojrzałego
owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do
nakrojenia owocu. Następnie rozgniatamy je widelcem
na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy sok z limonki oraz fetę -
mieszamy dokładnie na jednolitą pastę. Smak powinien być intensywnie
cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w
zależności od rozmiaru naszego avocado.
Komentarze
Prześlij komentarz