Dżem ananasowy
Dżem ananasowy zawsze był jednym z moich ulubionych. Ostatnio, jedząc
kanapkę, doznałam olśnienia: przecież mogę z łatwością zrobić taki samodzielnie!
Droga od myśli do czynu była bardzo szybka, a efekt dokładnie taki, jakiego
oczekiwałam. Polecam :)
1 puszka ananasów w lekkim syropie (waga puszki 565 g)*
200 ml wody
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
cukier żelujący
Ananasy odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Zalewę wlać do
garnka (u mnie było jej 200 ml), dodać pokrojowego ananasa, wodę,
cukier i cukier waniliowy. Ilość cukru możemy regulować w
zależności od naszych upodobań. Następnie dodajemy zgodną z zaleceniami na
opakowaniu ilość cukru żelującego. Ja użyłam cukru żelującego 3:1**. Gotować wg.
zaleceń producenta cukru żelującego.
Dżem przełożyć do wyparzonych słoików, które natychmiast zamykać.
Studzić postawione na zakrętkach. Z tej ilości wychodzą 2
słoiczki.
* Użycie surowego ananasa uniemożliwi zastygnięcie galaretki.
** Do słodszych konfitur używa się zazwyczaj cukrów żelujących 2:1, a do
niskosłodzonych cukrów 3:1.
Komentarze
Prześlij komentarz