Chrupiące boczniaki z sałatką Cesar
Chrupiące boczniaki to wariacja na temat klasycznej kuchni amerykańskiej i street-foodu – delikatne kapelusze w lekkiej panierce, która podkreśla jego smak. W połączeniu z sosem Cezar stają się pełnym daniem obiadowym, ale sprawdzą się też w burgerze, wrapie czy jako samodzielna przekąska z dipem.
300g boczniaków
Starty Parmezan lub Grana Padano - do posypania
Marynata:
1 szklanka maślanki
1 łyżeczka sosu sojowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki czosnku w proszku
szczypta soli i pieprzu
Panierka:
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
½ szklanki bułki tartej panko
½ łyżeczki wędzonej papryki
szczypta soli
Sałatka:
1 mała główka rzymskiej sałaty - pokrojonej w paski
Garść rukoli - porwanej na mniejsze kawałki
ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
1/2 czerwonej cebuli - obranej, pokrojonej w pióra
ok. 1/2 szklanki grzanek (najlepiej domowych z bagietki lub chleba na zakwasie)
ok. 30 g parmezanu lub Grana Padano w płatkach
Sos Cezar - składniki mieszamy:
6 łyżek majonezu
4 łyżki śmietanki uht 12&
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka soku z cytryny
1/2 - 1 łyżeczka sosu rybnego
1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty)
1 łyżka drobno startego parmezanu
sól i świeżo mielony pieprz
Obtaczaj bezpośrednio po marynowaniu – nie trzeba obtaczać 2 razy ani używać jajka.
1. Oczyszczamy boczniaki i rwiemy je na mniejsze kawałki (2–3 cm). W misce łączymy maślankę, sos sojowy, paprykę, czosnek, sól i pieprz. Dodajemy grzyby, mieszamy.
2. Przygotowujemy panierkę:
W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki panierki. Boczniaki wyjmujemy z marynaty i obtaczamy dokładnie w panierce, lekko dociskając, żeby dobrze się trzymała.
3. Smażymy:
Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki smażymy partiami, po ok. 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Odsączamy na ręczniku papierowym. Nie przykrywamy!
4. Przygotowujemy grzanki do sałatki - pieczywo rumienimy z obu stron. Wg wyboru, można je posmarować cieniutko masłem, lub nie.
5. Składniki sałatki mieszamy z sosem.
Na talerzach układamy porcje sałatki, na niej porcję boczniaków, posypujemy grzankami i startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz