Chrupiące boczniaki z sałatką Cesar

Chrupiące boczniaki to wariacja na temat klasycznej kuchni amerykańskiej i street-foodu – delikatne kapelusze w lekkiej panierce, która podkreśla jego smak. W połączeniu z sosem Cezar stają się pełnym daniem obiadowym, ale sprawdzą się też w burgerze, wrapie czy jako samodzielna przekąska z dipem. 


300g boczniaków

Starty Parmezan lub Grana Padano - do posypania

Marynata:

1 szklanka maślanki

1 łyżeczka sosu sojowego

½ łyżeczki słodkiej papryki

¼ łyżeczki czosnku w proszku

szczypta soli i pieprzu


Panierka:

1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

½ szklanki bułki tartej panko

½ łyżeczki wędzonej papryki

szczypta soli


Sałatka:

1 mała główka rzymskiej sałaty - pokrojonej w paski

Garść rukoli - porwanej na mniejsze kawałki

ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

1/2 czerwonej cebuli - obranej, pokrojonej w pióra

ok. 1/2 szklanki grzanek (najlepiej domowych z bagietki lub chleba na zakwasie)

ok. 30 g parmezanu lub Grana Padano w płatkach


Sos Cezar - składniki mieszamy:

6 łyżek majonezu

4 łyżki śmietanki uht 12&

1 łyżeczka musztardy dijon

1 łyżka soku z cytryny

1/2 - 1 łyżeczka sosu rybnego

1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty)

1 łyżka drobno startego parmezanu

sól i świeżo mielony pieprz


Obtaczaj bezpośrednio po marynowaniu – nie trzeba obtaczać 2 razy ani używać jajka.

1. Oczyszczamy boczniaki i rwiemy je na mniejsze kawałki (2–3 cm). W misce łączymy maślankę, sos sojowy, paprykę, czosnek, sól i pieprz. Dodajemy grzyby, mieszamy.


2. Przygotowujemy panierkę:

W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki panierki. Boczniaki wyjmujemy z marynaty i obtaczamy dokładnie w panierce, lekko dociskając, żeby dobrze się trzymała.

3. Smażymy:

Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki smażymy partiami, po ok. 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złotobrązowe i chrupiące. Odsączamy na ręczniku papierowym. Nie przykrywamy!

4. Przygotowujemy grzanki do sałatki - pieczywo rumienimy z obu stron. Wg wyboru, można je posmarować cieniutko masłem, lub nie.

5. Składniki sałatki mieszamy z sosem.


Na talerzach układamy porcje sałatki, na niej porcję boczniaków, posypujemy grzankami i startym parmezanem. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza