Domowa vegeta


Vegeta, Kucharek, Przyprawka, Ziarenka Smaku, niedługo pewnie i  Ziarenka Cudów ;) .... pod iloma nazwami znacie tę popularną przyprawę? Dzięki swojej uniwersalności od wielu lat cieszy się ona popularnością. Jednak, której wersji byśmy nie wybrali, jest to niestety w przeważającej ilości sól z żółtym barwnikiem i niewielką ilością warzyw. Plus konserwanty, przeciwzbrylacze, wzmacniacze zapachu i smaku - dobrze znany glutaminian sodu i inne. Przeczytajcie skład na opakowaniu!
Postanowiłam, że czas zrobić własną vegetę, opartą na warzywach, doprawioną tak, jak lubię. Przede wszystkim - z ograniczoną ilością soli. Uważam, że lepiej dosolić do smaku potrawę pod koniec gotowania, niż być zmuszonym do używania jej w mega -ilości, narzuconej nam przez producenta.
Oczywiście, można suszyć warzywa samemu (tak robiła moja babcia -suszyła na zimę tartą na tarce włoszczyznę), lecz prościej i szybciej jest kupić gotowe mieszanki suszonych warzyw. Bez problemu można się w nie zaopatrzyć w sklepach lub przez internet. Na zdjęciu widać właśnie takie warzywa - chciałam Wam pokazać, jak wygląda surowiec nieobrobiony :) oraz gotową przyprawę. Polecam!


100 g suszonej włoszczyzny
(skład mojej to: marchewka, cebula, pietruszka, seler, por, pasternak)
4 łyżeczki soli
1 łyżeczka kurkumy (to ona daje żółty kolor)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka granulowanej cebuli
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki lub lubczyku

Warzywa drobno zemleć. Używam do tego malaksera. Dodać przyprawy, wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu