Domowa vegeta
Vegeta,
Kucharek, Przyprawka, Ziarenka Smaku, niedługo pewnie i Ziarenka Cudów ;)
.... pod iloma nazwami znacie tę popularną przyprawę? Dzięki swojej
uniwersalności od wielu lat cieszy się ona popularnością. Jednak, której wersji
byśmy nie wybrali, jest to niestety w przeważającej ilości sól z żółtym
barwnikiem i niewielką ilością warzyw. Plus konserwanty, przeciwzbrylacze,
wzmacniacze zapachu i smaku - dobrze znany glutaminian sodu i inne. Przeczytajcie skład na opakowaniu!
Postanowiłam, że czas zrobić własną vegetę, opartą na warzywach, doprawioną tak, jak lubię. Przede wszystkim - z ograniczoną ilością soli. Uważam, że lepiej dosolić do smaku potrawę pod koniec gotowania, niż być zmuszonym do używania jej w mega -ilości, narzuconej nam przez producenta.
Oczywiście, można suszyć warzywa samemu (tak robiła moja babcia -suszyła na zimę tartą na tarce włoszczyznę), lecz prościej i szybciej jest kupić gotowe mieszanki suszonych warzyw. Bez problemu można się w nie zaopatrzyć w sklepach lub przez internet. Na zdjęciu widać właśnie takie warzywa - chciałam Wam pokazać, jak wygląda surowiec nieobrobiony :) oraz gotową przyprawę. Polecam!
Postanowiłam, że czas zrobić własną vegetę, opartą na warzywach, doprawioną tak, jak lubię. Przede wszystkim - z ograniczoną ilością soli. Uważam, że lepiej dosolić do smaku potrawę pod koniec gotowania, niż być zmuszonym do używania jej w mega -ilości, narzuconej nam przez producenta.
Oczywiście, można suszyć warzywa samemu (tak robiła moja babcia -suszyła na zimę tartą na tarce włoszczyznę), lecz prościej i szybciej jest kupić gotowe mieszanki suszonych warzyw. Bez problemu można się w nie zaopatrzyć w sklepach lub przez internet. Na zdjęciu widać właśnie takie warzywa - chciałam Wam pokazać, jak wygląda surowiec nieobrobiony :) oraz gotową przyprawę. Polecam!
100 g suszonej
włoszczyzny
(skład mojej
to: marchewka, cebula, pietruszka, seler, por, pasternak)
4 łyżeczki soli
1 łyżeczka
kurkumy (to ona daje żółty kolor)
1 łyżeczka
słodkiej papryki
1 łyżeczka
czarnego pieprzu
1 łyżeczka
granulowanego czosnku
1 łyżeczka granulowanej
cebuli
1 łyżeczka
suszonej natki pietruszki lub lubczyku
Warzywa drobno
zemleć. Używam do tego malaksera. Dodać przyprawy, wymieszać. Przechowywać w
szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze
Prześlij komentarz