Śledzie bankietowe


Moje ulubione śledzie, przygotowane na sposób klasyczny. Idealna przekąska zarówno na świąteczny jak i codzienny stół. Zapraszam wszystkich śledzio-lubnych do spróbowania :)

500 g śledzi typu matjas
2 cebule
1 marchewka
1 papryka konserwowa
1 łyżeczka kolendry - płaska
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
6 łyżek oleju

( można dodać odrobinę suszonej natki pietruszki)

Śledzie moczyć przez godzinę. Wyjąć i pokroić w małe kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce - duże oczka. Paprykę pokroić w kostkę.
Śledzie wymieszać z cebulą, marchewka, papryką, przyprawami i olejem.

Odstawić na co najmniej 30 minut, by smaki się wymieszały.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu