Serniki należą do moich ulubionych ciast. Jest ich tyle rodzajów, że trudno, by się znudziły. Sernik wiedeński to klasyka. Jakże pyszna klasyka! Pyszny, serowy konkretny, pachnący skórką pomarańczową. Dokładnie taki, jak lubimy. Idealny na co dzień i od święta. Polecam!
na ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę serową:
1 kg sera białego twarogowego, trzykrotnie mielonego 
3/4 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego
4 łyżki mleka w proszku
2 łyżki mąki pszennej
100 g masła ( 1/2 kostki)
4 jajka wielkość L
1 cytryna

6 łyżek siekanej skórki pomarańczowej, ew. rodzynki, jeśli lubicie

na lukier:
5 łyżeczek cukru pudru
odrobina mleka


1. Ciasto
Masło rozpuścić.
Jajko utrzeć z cukrem. Po trochu dodawać rozpuszczone masło, nadal ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Połową ciasta wylepić dno formy do pieczenia. Z reszty ciasta uformować kulę i schować do lodówki.

2. Masa serowa
Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, mlekiem w proszku, mąką. Nadal ucierając, dodawać po 1 żółtku. Dodać otartą z cytryny skórkę a następnie wyciśnięty z niej sok. Na końcu dodać roztopione masło. Wsypać skórkę pomarańczową i ew. rodzynki (ja ich nie dodaję, ponieważ nie lubię rodzynek w serniku).

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Wmieszać delikatnie do masy serowej, partiami, tak, by nie opadły.

3. Masę serową przelać do formy do pieczenia wyłożonej ciastem
Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe pół ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60-70 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty.

( Jeśli boki ciasta trochę się podniosły, po prostu spłaszczyć/docisnąć  je płaską stroną noża, a ciasto będzie miało równą powierzchnię)

Studzić nie wyjmując ciasta z piekarnika, przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. 

Gotowe ciasto można polukrować.

Piekłam w  formie o wymiarach 24 x 30 cm.


Komentarze

  1. Hej! Czy mogła by Pani wrzucić przepis na "Tortille nadziewane kurczakiem z avocado" ze starego bloga? Chciałam zrobić na sylwestra a nie spisałam nigdzie przepisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, robimy je podobnie do tych https://passionfruitprzepisy.blogspot.com/2019/10/tortilla-sushi-czyli-roladki-z-tortilli.html?m=1 .
      Oto przepis:

      1 filet z piersi kurczaka

      Sól, pieprz, czerwona papryka, siekany ząbek czosnki + olej do marynowania

      Guacamole:

      1 miękkie awokado

      Sok z ½ limonki

      Sól


      Starty ser cheddar

      Serek kremowy typu almette

      Czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra

      Ostry sos chili

      Tortille pszenne

      Siekana kolendra (lub pietruszka) – opcjonalnie.



      Filet kurczaka kroimy na poł w taki sposób, by otrzymać dwa cieńsze kotlety. Kroimy je w paski i mieszamy z przyprawa i olejem. Odstawiamy, by mięso się zamarynowało.

      W tym czasie przygotowujemy guacamole – awokado kroimy na pół i usuwamy skórkę. Miąższ ugniatamy widelcem na jednolitą pastę, dodając sól oraz sok z limonki do smaku – sporo, ponieważ pasta powinna być wyrazista. Paski kurczaka smażymy na złoto, odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

      Każdą tortillę smarujemy warstwą serka kremowego. Układamy wzdłuż, z jednego brzegu, po kilka pasków kurczaka. Obok układamy pasek z guacamole, dodajemy równomiernie trochę piórek cebuli, skrapiamy (wg uznania) ostrym sosem, posypujemy cheddarem i siekana kolendrą. Zwijamy w ciasne roladki, które następnie kroimy w ok. 5 cm kawałki. Każdy kawałek zabezpieczamy przed rozwinięciem wykałaczką. Podajemy na zimno.

      Usuń
  2. Poszukuję przepisów na kiełbasę i wędliny ze starego bloga oraz napoleonki na cieście francuskim. Bardzo proszę o te przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już są wszystkie wędliny oraz napoleonka. Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu