Łosoś (lub inna ryba) w galarecie

Ryba w galarecie to jedna z ulubionych potraw na różnego rodzaju przyjęcia oraz na święta. Łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna i efektowna. Sposób jej przystrojenia zależy tylko od naszej wyobraźni. Dziś proponuję zdrowego, smacznego i bardzo eleganckiego łososia, lecz oczywiście można w podobny sposób przygotować każdą inną rybę. 



filet łososia bez ości o wadze 250g
woda
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli

do dekoracji:
2 jajka ugotowane na twardo
1 pomidor
czarne i zielone oliwki
natka pietruszki do dekoracji

galaretka:
500 ml wody
3-4 łyżeczki żelatyny (ilość zgodna z proporcjami podanymi na opakowaniu żelatyny, której używamy + 1 łyżeczka dodatkowo)
przyprawa typu Vegeta
1 łyżka octu
czarny pieprz do smaku

1. Filet łososia dokładnie umyć. Pokroić na paski (porcje) o szerokości ok. 4 cm.
W dużej głębokiej patelni zagotować wodę wraz z przyprawami. Paski ryby umieszczamy ostrożnie w gotującej się wodzie. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy płomień. Rybę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-10 minut - w zależności od wielkości i grubości kawałków. Jeśli w rybę można wbić swobodnie wykałaczkę, znaczy, że jest gotowa.

Kawałki ryby zdejmujemy ostrożnie z patelni - najlepiej za pomocą łopatki do naleśników, by się nie uszkodziły. Odkładamy do wystudzenia.

2. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę.
W 500 ml wrzącej wody rozpuścić dokładnie żelatynę. Dodać resztę składników, doprawić do smaku, by wywar był lekko pikantny. Odstawić, by galaretka trochę ostygła i zaczęła robić się lekko gęsta.

3. Wystudzone kawałki ryby układamy w naczyniu, w którym będziemy podawać potrawę. Dekorujemy w dowolny sposób. U mnie możecie zobaczyć plastry jajka na twardo, pomidora i zielonych oraz czarnych oliwek. Dla dekoracji możemy dodać także natkę pietruszki.
4. Rybę  zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu