Łosoś (lub inna ryba) w galarecie
Ryba w galarecie to jedna z ulubionych potraw na
różnego rodzaju przyjęcia oraz na święta. Łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie
bardzo smaczna i efektowna. Sposób jej przystrojenia zależy tylko od naszej
wyobraźni. Dziś proponuję zdrowego, smacznego i bardzo eleganckiego łososia,
lecz oczywiście można w podobny sposób przygotować każdą inną rybę.
filet łososia
bez ości o wadze 250g
woda
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
do dekoracji:
2 jajka ugotowane na twardo
1 pomidor
czarne i zielone oliwki
natka pietruszki do dekoracji
galaretka:
500 ml wody
woda
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
do dekoracji:
2 jajka ugotowane na twardo
1 pomidor
czarne i zielone oliwki
natka pietruszki do dekoracji
galaretka:
500 ml wody
3-4 łyżeczki
żelatyny (ilość zgodna z proporcjami podanymi na opakowaniu żelatyny, której
używamy + 1 łyżeczka dodatkowo)
przyprawa typu Vegeta
1 łyżka octu
czarny pieprz
do smaku
1. Filet łososia dokładnie umyć. Pokroić na paski (porcje) o szerokości ok. 4 cm.
W dużej głębokiej patelni zagotować wodę wraz z przyprawami. Paski ryby umieszczamy ostrożnie w gotującej się wodzie. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy płomień. Rybę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-10 minut - w zależności od wielkości i grubości kawałków. Jeśli w rybę można wbić swobodnie wykałaczkę, znaczy, że jest gotowa.
Kawałki ryby zdejmujemy ostrożnie z patelni - najlepiej za pomocą łopatki do naleśników, by się nie uszkodziły. Odkładamy do wystudzenia.
2. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę.
W 500 ml wrzącej wody rozpuścić dokładnie żelatynę. Dodać resztę składników, doprawić do smaku, by wywar był lekko pikantny. Odstawić, by galaretka trochę ostygła i zaczęła robić się lekko gęsta.
3. Wystudzone kawałki ryby układamy w naczyniu, w którym będziemy podawać potrawę. Dekorujemy w dowolny sposób. U mnie możecie zobaczyć plastry jajka na twardo, pomidora i zielonych oraz czarnych oliwek. Dla dekoracji możemy dodać także natkę pietruszki.
4. Rybę
zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
1. Filet łososia dokładnie umyć. Pokroić na paski (porcje) o szerokości ok. 4 cm.
W dużej głębokiej patelni zagotować wodę wraz z przyprawami. Paski ryby umieszczamy ostrożnie w gotującej się wodzie. Przykrywamy patelnię i zmniejszamy płomień. Rybę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5-10 minut - w zależności od wielkości i grubości kawałków. Jeśli w rybę można wbić swobodnie wykałaczkę, znaczy, że jest gotowa.
Kawałki ryby zdejmujemy ostrożnie z patelni - najlepiej za pomocą łopatki do naleśników, by się nie uszkodziły. Odkładamy do wystudzenia.
2. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę.
W 500 ml wrzącej wody rozpuścić dokładnie żelatynę. Dodać resztę składników, doprawić do smaku, by wywar był lekko pikantny. Odstawić, by galaretka trochę ostygła i zaczęła robić się lekko gęsta.
3. Wystudzone kawałki ryby układamy w naczyniu, w którym będziemy podawać potrawę. Dekorujemy w dowolny sposób. U mnie możecie zobaczyć plastry jajka na twardo, pomidora i zielonych oraz czarnych oliwek. Dla dekoracji możemy dodać także natkę pietruszki.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Pozdrawiam!
Usuń