Śledzie "po grecku". Śledzie a la ryba po grecku.


Jeśli lubicie rybę po grecku, tę w polskim wydaniu, nie mającą nic wspólnego z Grecją - spróbujcie podobnie przygotowanych śledzi. Ulubiona mieszanka duszonych warzyw świetnie uzupełni ich smak. Inspiracja: Ewa Wachowicz.


250 g filetów śledziowych w oleju
2 marchewki ( jeśli lubicie, dodajcie 1 pietruszkę. Ja nie dodaję ze względu na uczulenie)
1 cebula
2 pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
pieprz czarny świeżo mielony - do smaku ( warzywa powinny być lekko pikantne)
sól - do smaku

1. Filety śledziowe namaczamy w zimnej wodzie przez pól godziny. W tym czasie szykujemy warzywa.
2. W rondlu na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy marchewkę startą na tarce (duże oczka) i przyprawy. Chwilę smażymy mieszając. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat,  podlewamy kilkoma łyżkami wody, mieszać i gotujemy do miękkości marchewki.  Warzywa odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy będą już chłodne, doprawiamy do smaku intensywnie pieprzem - solą zazwyczaj nie trzeba, bo śledzie mają swoją słoność.
3. Warzywa mieszamy z pokrojonymi w małe kawałki śledziami i 3 łyżkami oleju. Odstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, by smaki się połączyły, najlepiej - na noc.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu