Łódeczki z salami
Łódeczki z salami to jedna z
najprostszych przekąsek, jakie można sobie wyobrazić, a jednocześnie taka,
która pozostawia nieograniczone pole dla własnej inwencji twórczej i
komponowania nowych smaków. Dekoracyjna i smaczna, jest również dość szybka w
przygotowaniu.
Salami w plastrach (zwykłe i/lub
paprykowe)
Serek kanapkowy typu cream cheese
(naturalny lub ziołowy, paprykowy, chrzanowy, itd.)
Oliwki (czarne lub zielone)
Ser żółty (zwykły lub wędzony)
Ogórek konserwowy (pokrojony w małe
kawałki
Wykałaczki
Na plasterkach salami układamy wybrane składniki,
całość spinamy wykałaczką.
Na zdjęciu widzicie dwa rodzaje łódeczek:
z serkiem kremowym i ogórkiem konserwowym oraz z serem żółtym i czarną oliwką.
Całość została dodatkowo posypana rzeżuchą, co nie tylko ładnie wygląda, lecz
także świetnie razem smakuje.
Inne możliwe dodatki: papryka konserwowa,
marynowana mała cebulka, ser pleśniowy, ser camembert, marynowany grzybek,
żurawina (konfitura), świeży ogórek, pomidorek koktajlowy, ser feta, świeża
papryka w dowolnym kolorze, mozzarella, listki świeżej bazylii, winogrono,
gruszka (pokrojona w kostkę), kawałki ananasa, etc.
Komentarze
Prześlij komentarz