Barszcz czerwony czysty i zabielany
Barszcz czerwony to klasyka kuchni polskiej. To
smaczna i zdrowa zupa, prosta w przygotowaniu. Wymaga jedynie trochęczasu ( jeśli chodzi o przygotowanie zakwasu),
ale zdecydowanie warto zaplanować na nią miejsce w naszym menu. Nie wiem sama,
którą jej wersję lubię bardziej: klasyczną czystą, czy zabielaną. Myślę, że
chyba obie! Spróbujcie sami i zdecydujcie, która przypada Wam bardziej do
gustu. Ja zazwyczaj robię większą porcję zupy. Pierwszego dnia jemy ją w wersji
klasycznej, drugiego zabielaną. Zapewniam, że się nie znudzi, ponieważ
dodatek śmietany zmienia charakter tej zupy.
1,2 litra wody
4 buraki
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku, obrane, posiekane
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 jabłko (najlepiej winne)
0,5 litra zakwasu na barszcz
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki cukru
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
ew.4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18% - ilość śmietany to rzecz
gustu
Buraki bardzo dokładnie szorujemy i obieramy. Kroimy w plasterki,kostkę lub
trzemy na tarce. (Warto użyć rękawic, ponieważ buraki intensywnie barwią
dłonie).
Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki.
Cebulę obieramy. Nadziewamy ją na widelec i opalamy nad palnikiem, aż zrobi
się lekko przypalona. Można też ją położyć bezpośrednio na palniku.
Warzywa przekładamy wraz z przyprawami do garnka. Zalewamy wodą,
doprowadzamy do wrzenia lecz nie pozwalamy się intensywnie zagotować - wówczas
buraki stracą swą piękną czerwoną barwę. Gotujemy je w ten sposób 40 minut, po
czym zdejmujemy z palnika. Dodajemy pokrojone w kawałki jabłko, po czym
odstawiamy zupę na 2-24 godzin, by smaki się połączyły. Najlepiej odstawić zupę
na noc.
Po tym czasie zupę przecedzamy przez sito.
Płyn ponownie doprowadzamy do lekkiego wrzenia, nie pozwalając mu się w pełni
zagotować. Dodajemy majeranek i zakwas - do smaku. Zupa powinna być przyjemnie
kwaśna. Gotujemy w ten sposób 15 minut. Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą
(zakwas jest słony), świeżo zmielonym czarnym pieprzem i cukrem.
Mamy gotowy barszcz czerwony czysty. Podajemy
go z pasztecikami, krokietami lub ziemniakami puree (najlepiej podanymi na
oddzielnym talerzyku z boku).
Jeśli chcemy podać barszcz zabielany, najpierw hartujemy śmietanę,
tzn. mieszamy śmietanę w miseczce z kilkoma łyżkami gorącego barszczu, po czym
wlewamy ją do zupy. Chwilę podgrzewamy, lecz nie gotujemy.
Barszcz zabielany podajemy z oddzielnie ugotowanym,
pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Możemy dodać do niego również warzywa z
gotowania czystego barszczu - pokrojone drobno buraki i marchewką, jeśli
lubimy.
Komentarze
Prześlij komentarz