Śledzie marynowane w occie


Odkąd zaczęłam sama przygotowywać śledzie w occie, zdecydowanie bardziej wolę je od kupnych. Przede wszystkim mam wpływ na jakość ryby, bo sama ją sobie wybieram. Ważne, by użyć płatów śledziowych dobrej jakości, grubych i jędrnych. Cienkie i miękkie smakują gorzej i prezentują się o wiele mniej efektownie na talerzu. Po drugie, mogę dostosować smak zalewy do własnego gustu, już na etapie przygotowywania jej. Można użyć zarówno czerwonej, jak i białej cebuli. Dzięki czerwonej zalewa uzyskuje ładny lekko różowy kolor. Z białą jest mniej kolorowo, lecz równie smacznie. Przepis na podstawie Cafe Babilon.





proporcje na 1 słoik śledzi:
250 g płatów śledziowych a la matias w oleju (=1 tacka)
1 duża cebula
1 średnia marchewka
zalewa:
10 kulek ziela angielskiego
6 lekko roztłuczonych ziaren czarnego pieprzu
3 listki laurowe
150 ml octu zwykłego 10%
150 ml wody
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli

Składniki zalewy zagotować, by cukier się rozpuścił, i całkowicie wystudzić. (Uwaga: absolutnie nie zalewamy śledzi gorącą zalewą, bo się ugotują.)

W tym czasie wymoczyć śledzie przez 15 minut w zimnej wodzie. Wyjąć i pokroić na ok. 3-4 centymetrowe kawałki.

Cebulę obrać i pokroić w pióra. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Śledzie wymieszać z cebula i marchewka, po czym włożyć do słoika wraz z listkami laurowymi z zalewy.

Zalać zimną zalewą. Szczelnie zamknąć słoik i odstawić do lodówki na minimum 3 dni, by śledzie się zamarynowały.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu