Śledzie w sosie musztardowym
Jedną z najlepszych cech śledzi (oprócz ich smaku)
jest fakt, że można je przygotowywać na setki sposobów, za każdym razem
uzyskując inny efekt i inne danie. Bardzo polecam te śledzie w wyrazistym sosie
musztardowym. Jak każde śledzie, są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Sos
można wymieszać od razu ze śledziami, lub polać dekoracyjnie z wierzchu.
500 g śledzi typu matjas
2 duże cebule
6 łyżek oleju
2 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
czarny pieprz do smaku
sos:
4-6 łyżek majonezu
2-3 łyżeczki ostrej musztardy (używam Dijon)
2 łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
Śledzie moczyć przez pół godziny w zimnej wodzie. Wyjąć i pokroić w
kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę lub grube pióra.
Śledzie wymieszać z cebulą, musztardą ziarnistą i olejem. Doprawić do smaku
czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki sosu wymieszać. Sos można albo od razu wymieszać ze śledziami,
albo polać dekoracyjnie na śledzie.
Odstawić na co najmniej 30 minut, by smaki się wymieszały.
Komentarze
Prześlij komentarz