Tort twarożkowy z łososiem
Sernik nie koniecznie musi być słodki. Wiedzą o tym na przykład Szwedzi, u których bardzo lubiana jest potrawa o
nazwie Smörgastarta, czyli tort kanapkowy.
Sposobów jego przygotowania jest tyle, co osób przygotowujących,
ponieważ to całkowicie
od naszych upodobań zależy, jakie dodatki umieścimy w naszym torcie. W
dzisiejszym przepisie, inspirowanym właśnie Smörgastarta,
użyjemy łososia i świeżego koperku, by uzyskać elegancją, lekką przekąskę,
która znakomicie będzie smakowała z odrobiną chrzanu.
chleb razowy, pokrojony cienko, bez
skórki
350g twarożku (jak na sernik, trzykrotnie
mielonego)
1 serek kremowy typu "almette",
150g
100g wędzonego łososia - drobniutko
pokrojonego
4-6 łyżek siekanego koperku
4 łyżki siekanego szczypiorku
1 nieduży ząbek czosnku - obrany,
przeciśnięty przez praskę
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do
smaku
5 łyżeczek żelatyny + trochę wrzącej wody
(lub wg proporcji podanych na Waszym opakowaniu żelatyny! Ilość jak do
galaretek z dużą ilością składników)
papier do pieczenia
masło
bardzo cienko krojony ogórek do dekoracji
forma-keksówka (moja ma 22cm x 10 cm)
1. Dno keksówki wykładamy papierem do pieczenia tak, by
wystawał ponad brzegi - za ten papier wyciągniemy potem nasz tort z formy.
2. Mieszamy twarożki z łososiem, ziołami i czosnkiem,
doprawiamy intensywnie do smaku solą i pieprzem - smak musi być wyrazisty,by
potem tort nie był mdły.
Na dnie keksówki układamy chleb,
docinając go w taki sposób, by ściśle pokrył dno.
3. W ok.1/4 szklanki wrzącej wody dokładnie rozpuszczamy
żelatynę. Dodajemy do niej łyżkę masy twarożkowej, by zlikwidować różnicę
temperatur, po czym mieszamy ją dokładnie z resztą twarożkowej masy.
Przekładamy masę do formy, wyrównując dno. Na wierzchu układamy dopasowane
kromki chleba - podobnie, jak to robiliśmy na dnie (na zdjęciu powyżej nie ma
drugiej warstwy chleba, ale z nią jest łatwiej potem kroić tort; użyjcie
ostrego noża).
Zabezpieczamy tort folią spożywczą po
czym odstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie stężeje (kilka godzin)
Po wyjęciu tortu z formy smarujemy jedną
jego stronę masłem (ja smaruję to, co było "dnem" w foremce) i
dekorujemy ogórkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz