Łatwa i pyszna ryba (łosoś) z masłem cytrynowo kaparowym
Ryba z masłem cytrynowo kaparowym to niezwykle proste, a zarazem
eleganckie danie. Można przygotować je z łososiem (jak na zdjęciu), lecz smaki
te świetnie sprawdzą się również dla innych ryb, np. dorsza, pstrąga czy soli.
Przepis na podstawie Life'sAmbrosia
filety ryby bez ości, ze skórą, u mnie 4 porcje po 100g
sól i świeżo mielony czarny pieprz do oprószenia ryby
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
2-4 łyżki masła
1 ząbek czosnku, obrany, przeciśnięty przez praskę
6 cieniutkich plasterków cytryny (ok. 2-3 mm grubości)
2 łyżki kaparów
1. Oczyszczone filety dzielimy na porcje. Oprószamy delikatnie solą
i pieprzem po stronie bez skórki.
Rybę smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju - najpierw
skórką do góry. Gdy będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Gdy ryba
przestanie być surowa, zdejmujemy ją z patelni.
2. Na tej samej patelni rozpuszczamy na malutkim ogniu masło,
dorzucamy czosnek. Dodajemy cytrynę i kapary, mieszamy i zdejmujemy patelnię z
palnika, by masło się nie przypaliło. Sprawdzamy smak - jeśli sos potrzebuje
dodatkowej soli lub pieprzu - doprawiamy. Sos solimy dopiero po dodaniu kaparów,
ponieważ same w sobie są już słonawe.
Usmażoną rybę podajemy polaną masłem cytrynowo kaparowym.
Do tego pasuje świeża bagietka, ryż lub ew. ziemniaki.
Komentarze
Prześlij komentarz