Łatwa i pyszna ryba (łosoś) z masłem cytrynowo kaparowym

Ryba z masłem cytrynowo kaparowym to niezwykle proste, a zarazem eleganckie danie. Można przygotować je z łososiem (jak na zdjęciu), lecz smaki te świetnie sprawdzą się również dla innych ryb, np. dorsza, pstrąga czy soli. Przepis na podstawie Life'sAmbrosia




 filety ryby bez ości, ze skórą, u mnie 4 porcje po 100g
 sól i świeżo mielony czarny pieprz do oprószenia ryby
 oliwa z oliwek lub olej do smażenia
                      
2-4 łyżki masła
1 ząbek czosnku, obrany, przeciśnięty przez praskę
6 cieniutkich plasterków cytryny (ok. 2-3 mm grubości)
2 łyżki kaparów
                      
1. Oczyszczone filety dzielimy na porcje. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem po stronie bez skórki.
 Rybę smażymy na niedużej ilości rozgrzanego oleju - najpierw skórką do góry. Gdy będzie rumiana, odwracamy na drugą stronę. Gdy ryba przestanie być surowa, zdejmujemy ją z patelni.
2. Na tej samej patelni rozpuszczamy na malutkim ogniu masło, dorzucamy czosnek. Dodajemy cytrynę i kapary, mieszamy i zdejmujemy patelnię z palnika, by masło się nie przypaliło. Sprawdzamy smak - jeśli sos potrzebuje dodatkowej soli lub pieprzu - doprawiamy. Sos solimy dopiero po dodaniu kaparów, ponieważ same w sobie są już słonawe.
Usmażoną rybę podajemy polaną masłem cytrynowo kaparowym.
Do tego pasuje świeża bagietka, ryż lub ew. ziemniaki.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu