Kula serowa Party
Kule serowe, czyli Cheese Balls, są
bardzo popularna formą przystawki w Stanach Zjednoczonych. Te w różny
sposób przyprawione pasty na bazie sera pojawiają się na amerykańskich stołach
z okazji świąt i mniejszych oraz większych przyjęć. Mogą być uformowane,
zgodnie ze swą nazwą, w kształt kuli, można tez nadać im inną dowolną formę,
granicą jest jedynie wyobraźnia. Podczas świąt popularny jest kształt szyszki
(uzyskiwany za pomocą gęsto wbitych w pastę migdałów), podczas rozgrywek sportowych
wielu fanów formuje zaś kształt piłki do rugby. Dzisiejsza kula ma formę
marchewki. Wygląda ona zabawnie i dekoracyjnie, świetnie sprawdzi się nie tylko
na świątecznym stole. Oprócz ładnego wyglądu kula jest przede wszystkim pyszna.
Je się ją za pomocą krakersów, nachos lub grubych chipsów, można nią również
posmarować kromki chleba, małe grzanki czy tosty. Przepis na podstawie FamilyFreshMeals.
300 g serka kremowego śmietankowego (typu
almette)
Ok. 150 g drobniutko startego sera
cheddar
2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka sosu Worcester
1 łyżeczka ostrego sosu chili
100 g surowego wędzonego boczku –
pokrojonego w drobniutka kostkę
Garść siekanego szczypiorku
Ew. kwaśna śmietana, jeśli pasta jest za
gęsta
Sól i pieprz do smaku
Na wierzch – grubo starty żółty ser,
najlepiej o pomarańczowym odcieniu, jak np. ser Mimolette.
Do dekoracji – gałązki pietruszki
1. Bardzo drobno pokrojony Boczek rumienimy na patelni.
Odstawiamy, by wystygł.
2. Serki kanapkowe mieszamy ze startym serem cheddar,
śmietaną, sosem Worcester, sosem chili, czosnkiem, boczkiem i szczypiorkiem.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli masa jest za
gęsta, dodajemy więcej śmietany, pamiętając jednak, że powinna być na tyle
zwarta, by dało się ją uformować i by utrzymała kształt.
Masę przekładamy na półmisek, na którym
będziemy podawali danie. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kształt korzenia
marchwi. Oczyszczamy brzegi półmiska, jeśli się przy tym ubrudziły i obsypujemy
dookoła masę żółtym serem. Chowamy naszą marchew do lodówki na co
najmniej godzinę (można spokojnie przetrzymywać ją w lodówce do 2 dni). Przed
samym podaniem wtykamy w masę gałązki pietruszki, imitujące natkę.
Komentarze
Prześlij komentarz