Tatar z wędzonego łososia


Tatar z łososia to bardzo efektowna przekąska, która sprawdzi się równie dobrze na świątecznym, jak i na codziennym stole. Można podać na białym lub na ciemnym pieczywie, zależnie od upodobań. Pomysł pochodzi od agu z forum cincin. Bardzo polecam, zwłaszcza, jeśli szukacie czegoś szybkiego w przygotowaniu na elegancką przystawkę. Jedyna zasada jest taka, że wszystkich trzech głównych składników powinno być wizualnie po równo.
1 opakowanie łososia sałatkowego
1 cebula
2-3 konserwowe ogórki

1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżka oleju
czarny pieprz do smaku


Wędzonego łososia pokroić na drobne kawałki.
Cebulę obrać i drobno posiekać, ogórki pokroić w drobną kostkę.
Składniki wymieszać, dodając olej, sok z cytryny i pieprz do smaku.

Na początku całość jest dość "sypka", lecz wystarczy pomieszać kilka chwil, a tatar zacznie być bardziej spoisty.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu